Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Äldre man död – blev påkörd

    29 mars 21.16
    Manne Berggren Wiklund

    En man i 75-årsåldern har avlidit av sina skador efter att ha blivit påkörd av en bil utanför Kalmar, uppger polisen. Mannen färdades på en cykel då olyckan inträffade. (TT)

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.40

    Bergochdalbana på börsen efter Feds räntebesked

    New York-börsen gick raskt upp – och lika snabbt ned igen – efter centralbanken Federal Reserves (Fed) besked om att USA:s styrränta lämnas oförändrad

    Före beskedet om oförändrad nivå, som kom klockan 20.00 svensk tid, låg breda S&P 500-index och tekniktunga Nasdaqs kompositindex på minus 0,2 procent. Dow Jones industriindex var plus 0,3 procent.

    När sedan Fed-chefen Jerome Powell en stund senare sade att det var osannolikt att nästa förändring blir en höjning började en skarp klättring.

    Efter att snabbt klättrat väl över 1 procent plus föll kurserna lika kraftigt tillbaka igen.

    Vid stängning var S&P 500 och Nasdaqs kompositindex back 0,3 procent medan Dow Jones industriindex var plus 0,2 procent. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.40

    Klart: Hedman till VM

    2017 var senast gången han spelade ishockey-VM – då vann Tre Kronor guld.

    Nu är Victor Hedman, vars Tampa Bay förlorade med 1–4 i matcher mot Florida i Stanley Cup-slutspelet – klar för VM i Tjeckien.

    – Jag är väldigt exalterad över att få ansluta till Tre Kronor och VM i Tjeckien, säger han i ett klipp på Tre Kronors konto på X, tidigare Twitter. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går20.03

    Amerikanska styrräntan lämnas oförändrad

    USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.

    Fed-chefen Jerome Powell har inför beskedet deklarerat att han vill se tydligare bevis för att inflationen i USA är på väg mot målet för att mjuka upp penningpolitiken.

    Målet är att få ned inflationen i USA till 2 procent. I mars steg den till 2,7 procent, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,5 procent i februari.

    I sitt pressmeddelande skriver Fed att centralbanken inte förväntar sig några räntesänkningar "innan man känner en större tilltro till att inflationen uthålligt närmar sig 2 procent."

    Att landets ekonomi har accelererat oväntat kraftigt har fått marknad och analytiker att inte längre tro på en räntesänkning i USA till sommaren.

    I sin prognos i mars såg Fed-ledamöterna tre troliga räntesänkningar i år och ytterligare tre 2025.

    Fed började höja räntan i mars 2022. Senast centralbanken höjde var i juli i fjol, med 0,25 procentenheter. Därefter har flera beslut tagits om att lämna nivån oförändrad.

    Intervallet 5,25–5,50 är samtidigt den högsta nivån på 22 år. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.58

    Piteå vinner finalen i svenska cupen

    Piteå vinner damernas final mot Häcken i svenska cupen.

    Emma Viklund satte matchens enda och därmed avgörande mål på straff i 94:e minuten.

    Läs mer här.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.34

    Oslo: Knivbeväpnad man jagade människor

    En man beväpnad med två knivar har jagat och angripit människor i centrala Oslo, rapporterar norska medier.

    Mannen har gripits av polisen. En person stickskadades i en arm och har fått vård av ambulanspersonal, skriver polisen på X.

    Sent på onsdagseftermiddagen fick polisen in en mängd larmsamtal om att en man attackerade människor. Han greps en stund senare nära slottet.

    Polisen skriver vidare på X att det verkar ha varit ett bråk mellan mannen och några han kände. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går17.14

    Malmö FF vinner svenska cupen

    Malmö FF vinner mot Djurgården i herrarnas final i svenska cupen i fotboll.

    Efter förlängning och straffar var det MFF-målvakten Johan Dahlin som blev den stora hjälten.

    Han räddade straffar från både Haris Radetinac och Tobias Gulliksen. Sedan kunde Lasse Berg Johnsen skjuta målet som säkrade Malmös cupguld.

    Ställningen vid full tid var 1–1, i matchen som spelades på MFF:s hemmaplan Eleda stadion. Inhopparen Taha Ali hade bara varit på planen i tio minuter när han chippade in 1–0 för MFF i 71:a minuten. Åtta minuter senare tåade Deniz Hümmet in kvitteringsmålet. Förlängningen blev sedan mållös.

    MFF vann straffläggningen med 4–1.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går16.23

    Man öste in jord i ambulans

    Polisen har gripit en man i Kungsbacka som öste in jord med en spade i en ambulans där en person vårdades.

    – En anhörig till patienten jagade iväg mannen, men när vi kom dit kunde vi snabbt hitta honom, säger August Brandt, polisens presstalesperson, till Göteborgs-Posten.

    Mannen har förhörts men han har ingen koppling till patienten och det är oklart varför han öste in jord i ambulansen.

    En anmälan om blåljussabotage och ofredande har upprättats. (TT)

  • Ahmed Abdigadir
    i går15.59

    Skottlossning i Helsingborg

    Det har skett en skottlossning mot en bostad i Helsingborg, uppger polisen.

    Det var efter att allmänheten rapporterat om "höga smällar" som polisen kom till platsen och kunde konstatera att det skett en skottlossning mot en bostad.

    Platsen är avspärrad och ingen är skadad i nuläget.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går15.50

    Grovt brott i Huskvarna – en anhållen

    En person är anhållen och ytterligare en gripen, misstänkta för ett grovt brott som skett inomhus i Huskvarna. En stor polisinsats har pågått under onsdagen, men ingen person ska vara allvarligt skadad.

    – Tyvärr kan jag inte kommentera vilken brottsrubricering det handlar om. Det är väldigt mycket som är oklart just nu. Brottsrubriceringen kan komma att ändras, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg till TT.

    Händelsen inträffade vid 9-tiden på morgonen och polisen har spärrat av en brottsplats. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går15.48

    Åberg till Scottish Open – genrep inför The Open

    Ludvig Åberg ska spela karriärens första British Open på Royal Troon i juli. Nu är det även klart att den svenska golfkometen en vecka tidigare peggar upp i genrepet Scottish Open på The Renaissance Club, 11–14 juli.

    ”Jag har haft ett minnesvärt år sedan jag spelade tävlingen senast, och jag hoppas behålla den formen när jag går in i sommaren i Skottland”, säger 24-åringen i ett pressmeddelande.

    På programmet för svenskens lilla Europaturné finns också OS i Paris, första veckan i augusti.

    Åberg slutade nyligen tvåa i US Masters och tävlar närmast i Wells Fargo Championship i North Carolina nästa vecka. Veckan därpå är det dags för årets andra major, PGA-mästerskapet på Valhalla Golf Club i Kentucky.

  • TT
    i går14.34

    Tårgas mot demonstranter i Istanbul

    Polis har avfyrat tårgas och gummiklädda kulor mot demonstranter i turkiska Istanbul. Sammandrabbningarna sker främst vid stadshuset samt omkring stadens symbolladdade Taksimtorg – där förstamajdemonstrationer förbjudits.

    Minst 150 personer ska ha gripits, de flesta för försök att ta sig igenom barrikaderna och in på Taksimtorget, enligt lokala medier.

    Över 40 000 poliser rapporteras ha placerats ut över Istanbul, där kravallstaket och andra typer av vägspärrar satts upp.

    Oppositionen och flera fackförbund har pressat regeringen att öppna Taksimtorget för manifestationer. Men president Recep Tayyip Erdogans styre har under flera års tid förbjudit demonstrationer på Taksimtorget, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas