Annons

Annons

Annons

Hassepriset

Till minnet av en sann humanist – HD delar ut Hassepriset för andra året

Hassepriset. Ett pris som delas ut till en person som verkar i Hans Alfredsons humanistiska anda.

Inbäddat innehåll

Priset instiftades förra året av oss på Helsingborgs Dagblad för att hylla minnet av en allkonstnär som växte upp i Helsingborg.

När vi släppte nyheten om priset för ett år sedan blev reaktionerna överväldigande. Det var som att många i Helsingborg och nordvästra Skåne bara gått och väntat på att någon skulle lyfta Hasse och hans gärning.

Kanske är det också ett tecken i tiden. Antidemokratiska och antiintellektuella krafter är på frammarsch runt om i världen. Krigets vindar blåser snålt. Utrymmet för eftertanke, diskussion och reson känns allt trängre.

Annons

När versalerna flyger kors och tvärs i en kantrad samhällsdebatt, kan jag därför längta efter det Hasse stod för. Det verkar som att jag inte är ensam.

Annons

Han var stridbar och med ett osedvanligt civilkurage tog han sig an det han ansåg som orättvisor i samhället. Han gjorde det rakryggat, med värme och väldigt gott humör. Oftast.

Hassepriset, designat av Yvonne Ericsson.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Anders Malmberg

Det finns mycket att hämta i hur han mötte världens ondska och dumhet med skarp penna och satirisk blick.

I samband med att vi lanserade priset förra året satte vi ljuset på spännvidden i Hasses konstnärsskap. Humoristen som mötte humanisten i en och samma person.

Det finns ingen som Hasse, men många som verkar i hans anda. Det är kärnan i priset. Att hitta, lyfta och hylla dessa konstnärer och deras gärning.

Världens första Hassepristagare blev Uje Brandelius. Inför ett fullsatt Röda kvarn i Helsingborg och inför Hans Alfredsons närmaste familj fick musikern, sångaren, skådespelaren och journalisten ta emot priset och checken på 50 000 kronor. Det blev en minnesvärd kväll där besökarna fick uppleva delar av både Hasses och Ujes konstnärsskap.

Annons

Annons

”För att hon sätter ljuset på alla de som har mörkats.” Så lyder första meningen i motiveringen till årets pristagare. Gabriela Pichler är den prisade filmskaparen från Örkelljunga som nådde sin breda publik med filmen ”Äta, sova, dö” 2012. I en intervju med HD:s kulturredaktör Johan Malmberg berättar hon varför Hasse betydde så mycket för hennes föräldrar då de invandrade till Sverige.

Hon kommer att få ta emot sitt pris lördagen den 1 juni på Stadsteatern i Helsingborg. En eftermiddag som ni läsare kommer att få chansen att dela med pristagaren, oss på HD och Stadsteatern. En eftermiddag som jag vågar lova kommer att bli minst lika minnesvärd som förra året.

Välkomna!

Fakta

Motivering

Helsingborgs Dagblad instiftar 2023 Hassepriset.

Motiveringen lyder: ”För en kulturgärning i Hans Alfredsons humanistiska anda. Priset hyllar minnet av en älskad allkonstnär som växte upp i Helsingborg. Föräldrarnas antinazism och sociala engagemang löpte som en röd tråd genom Hans Alfredsons livsverk. Från en ömsint blick på våra inre Lindemän till ett spirituellt motstånd mot världens alla fabrikör Höglund. Priset på 50 000 kronor delas ut i det Helsingborg som Hans Alfredson har odödliggjort i den svenska litteraturen".

Annons

Annons

Till toppen av sidan