Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF

Henrik Rydström om spelet under Discovery-intervjuerna

När Henrik Rydström intervjuas av Discovery inför och efter premiären mot IFK Norrköping går det inte att helt lita på hans ord.

De kan vara desinformation, rökridåer och oärliga.

– Ibland orkar jag inte gå i klinch, säger MFF-tränaren.

Pekar ut Rydström: "Kunde bara sparka ner folk"
Henrik Rydström.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Discoverys tv-studio med Karin Frick, Alexander Axén och Irma Helin Zibanejad.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF sätt att spela fotboll uppmärksammas internationellt. I en text som Sky Sports publicerade förra veckan pekas Henrik Rydström ut som Europa mest innovativa tränare. 

Termen relationism används för att beskriva ett spelsätt som i många avseenden är motsatsen till den positionsbaserade fotboll som länge varit dominerande. Rydström vill ha många av sina spelare nära bollen, snarare än utspridda över planen. Han vill ha mycket spel på små ytor. Men det är mer komplext än så och att förklara principerna är inte alltid enkelt, berättar Rydström i intervjun med Sky Sports. Ibland bemödar han sig inte ens.

– Jag försöker förklara för våra fans men ibland, när jag är i tv-studion efter en match, så spelar jag bara med när de säger att vi borde spela snabbare, sätta in fler bollar bakom och vända spelet. Jag bara håller med eftersom jag vet att det inte är lönt att ge sig in i den diskussionen med dem. Det gör mig inget att de inte förstår, säger Rydström till Sky Sports.

Rydström: ”Har dåliga erfarenheter”

När Expressen träffar Rydström inför premiären mot IFK Norrköping utvecklar han sina tankar om varför han känner sig tvungen att tumma på sanningen, eller åtminstone inte berätta hela.

– Ibland kan det vara formatet i sig. Vid line up får man en fråga om hur vi ska spela. Vad fan ska jag säga?

Svårt att förklara på 32 sekunder?

– Mmm.

Detsamma gäller i intervjuer efter slutsignalen.

– Jag har dåliga erfarenheter av när jag gått i klinch. AIK borta, förra året, när vi hade försökt och tryckt på så svarade jag att ”vi möter någon som inte ens försöker” typ. Då blir det jag som är dum som säger det.

Rydströms rökridåer

Att säga vad man egentligen tycker och tänker är inte alltid till ens fördel, enligt guldtränaren. Motreaktionerna kan bli för många.

– Ibland känns det som att man bara kan förlora på det. Jag har egentligen inga problem med att folk sen, någon annanstans, tycker något om det jag har sagt, men även jag kan ibland känna att i dag orkar jag inte.

Så då ljuger du i stället?

– Nej, jag låter bli att gå i klinch. Jag håller med. Jag pratar alldeles för mycket ändå och säger vad jag tycker och tänker. Det finns en anledning till att rätt många på den här nivån inte säger någonting för de vet att om de säger vad de hundra procent tycker så kommer massa andra tycka något om vad de har sagt. Ibland orkar man inte det.

– Ljuger? Ja, det kan man ibland också göra för att det är det som laget mår bäst av. Men jag skulle nog inte definiera det så, som att jag skulle säga ”skitbra” om något jag inte alls håller med om.

– Och ibland vill man kanske inte gå in på detaljer som motståndarna skulle kunna ha nytta av.

Intervjuer kan användas som ett sätt att förvilla motståndarna.

– Ja, det kan vara bra. Desinformation och lite rökridåer. Men då vill jag säga till mitt försvar att jag till väldigt stor del är öppen och genuin och ärlig samtidigt som vissa aldrig bjuder på någonting, säger Rydström och tillägger att han i längre intervjuer, under lugnare och mer ordnade former, gärna utvecklar tankarna om sitt och Malmö FF:s spel.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.