Titta uppåt: Plutos baneman visar sig på natthimlen

Den är orsaken till att Pluto inte längre är en planet. Dvärgplaneten Makemake har spelat en avgörande roll i astronomin – och i natt kan du se det mystiska klotet med dina egna ögon.

© NASA

Solsystemets avlägsnaste planet, Neptunus, driver genom världsrymden 4,5 miljarder kilometer från oss. Men över två miljarder kilometer längre ut – där solen bara är en avlägsen prick på himlen – rör sig ett annat klot genom mörkret: Makemake.

Det upptäcktes först 2005 och även om det inte ser mycket ut för världen, så har det sedan dess revolutionerat astronomin. Makemakes upptäckt fick nämligen en överraskande – och kontroversiell – konsekvens. Den ledde till att antalet planeter i solsystemet minskade från nio till åtta.

Makemake och andra liknande klot påminner nämligen mycket om Pluto, som då klassificerades som en planet.

Valet stod därför mellan att kalla alla dessa klot för planeter och placera samtliga, inklusive Pluto, i en ny kategori: dvärgplaneter. Forskarna valde det andra alternativet.

Makemake

Makemake är bara 1 430 kilometer i diameter – mindre än hälften av jordens måne.

© Shutterstock

Tre faktorer definierar en dvärgplanet

GUIDE TILL FENOMENET

Makemake
© Jesper Grønne

Gör så här

Var och när?

Den 30 mars är Makemakes yta fullt upplyst av solen och dvärgplaneten står högt på himlen hela natten. Vid midnatt syns den 50–55 grader över horisonten i sydsydöst.

Sök först upp den mycket ljusa stjärnan Arcturus, som står halvvägs upp på himlen mot sydöst. Vänd blicken cirka 20 grader mot söder och fem grader upp för att hitta Makemake.

Hur?

Makemake lyser bara svagt. Därför behöver du ett teleskop och bör söka upp en mörk plats för att se den. Ställ in teleskopet på koordinaterna RA: 13h 21m 50s, Decl.: 21 grader 48’ N.