Hoppa till innehållet

FI: ”Kryptoinvesterare förstår inte riskerna”

Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen.

”Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna”, säger FI:s Charlotte Fried.

Foto: Cornelia Jönsson

Tidigare i mars satte bitcoin nytt kursrekord med ett kliv över 73.000 dollar för första gången. Det motsvarade ett kurslyft med över 50 procent sedan årsskiftet.

”Priset rusar, men sedan kommer smällen”, säger Charlotte Fried, som jobbar med policyfrågor rörande kryptotillgångar på FI.

Enligt FI:s hushållsundersökning från 2023 hade omkring 6 procent av svenskarna investerat i kryptotillgångar.

Sedan rekordnoteringen tidigare i mars har kursen svängt rejält. För närvarande handlas kryptovalutan kring 70.000 dollar (750.000 kronor) efter att ha backat till runt 60.000.

Uppgången har återigen ökat intresset för kryptoinvesteringar.

I början på januari gav den amerikanska finansinspektionen SEC klartecken till tunga kapitalförvaltare som Blackrock och Fidelity att lansera nya börshandlade fonder som följer bitcoin.

Uppgångar i bitcoinkursen brukar komma när det sätts en legitimitetsstämpel på kryptovalutan, som beskedet från SEC.

Samtidigt träder nya EU-regelverk i kraft i slutet av året för att reglera kryptomarknaden.

”Regleringarna kommer att göra nytta. Det är stor skillnad med hur det ser ut i dag då konsumentskyddet helt saknas”, säger Charlotte Fried.

Trots det anser FI att handel med kryptotillgångar fortsatt kommer att vara förknippad med risker.

”Kryptotillgångar är komplexa med stora och snabba förändringar av priser. De utmaningarna försvinner inte bara för att det är ett nytt regelverk på plats”, säger Charlotte Fried.

Bitcoin har under lång tid kritiserats, bland annat för sin höga volatilitet, stora miljöpåverkan då ”brytningen” av kryptovalutan är extremt energikrävande, och för den höga risken för penningtvätt.

Riksbankschefen Erik Thedéen har varnat för kryptovalutor.
Riksbankschefen Erik Thedéen har varnat för kryptovalutor.Foto: Jesper Frisk

Riksbankschef Erik Thedéen är en uttalad kritiker och har bland annat sagt att bitcoin ”i praktiken är ett instrument för ren spekulation”.

”Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor”, sa han i en TT-intervju nyligen.

I Sverige går det att spekulera i så kallade kryptocertifikat där värdet följer den underliggande digitala valutan. I runda tal har åtminstone 100.000 svenskar satsat pengar på sådana certifikat, enligt uppgifter från de stora nätbankerna Avanza och Nordnet.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Tjänsterna som förenklar för BRF-styrelsen – och kan öka husets värde

Sitter du med i styrelsen för din bostadsrättsförening? Med rätt förvaltningshjälp kan ni minska arbetstiden samtidigt som huset tas om hand på bästa sätt. Här är tjänsterna som gör störst skillnad.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

Det är inte ovanligt att ha en tudelad inställning till att sitta med i styrelsen för sin bostadsrättsförening. Man vet att det är ett viktigt uppdrag och som ger möjlighet att påverka, men precis som när det gäller deltagandet på städdagarna finns kanske en liten röst som viskar ”gör det inte”. Lyckligtvis behöver arbetet i styrelsen varken vara tungt eller överdrivet tidskrävande, särskilt om man tar hjälp av en erfaren fastighetsförvaltare.

– En fastighetsförvaltare är en aktör som erbjuder en rad tjänster som gör styrelsearbetet enklare. Samtidigt kan vi skapa stora värden för både styrelsen och föreningen, säger Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Tjänsterna sträcker sig från det lilla till det stora och från det strategiska till det praktiska:

• Att hantera föreningens ekonomi. Detta kan inkludera att den löpande bokföringen och årsbokslutet, att ta fram prognoser åt styrelsen som beslutsunderlag eller att lägga upp en långsiktigt hållbar budget.

• Att skapa en bild av fastighetens underhållsbehov och se till att både löpande underhåll och betydande engångsinsatser synkroniseras med den långsiktiga ekonomiska planeringen.

• Att projektleda större eller mindre renoveringar, till exempel dränering, modernisering av passersystem eller takbyte. Detta inkluderar att upphandla entreprenaden och att se till att arbetsprocessen uppfyller aktuella lag- och myndighetskrav.

• Att inventera föreningens energiförbrukning och andra kostnadsposter för att se var det finns pengar att spara.

Hos Riksbyggen finns också alternativet Totalförvaltning, vilket innebär att de tar hand om  fastighetens hela förvaltning. Då sköter de allt ifrån ekonomi, fastighetsservice och lokalvård till mindre eller större ombyggnationer och energioptimering.

– Totalförvaltning innebär att vi samordnar, effektiviserar och hittar synergier mellan de olika områdena. När vi har det helhetsansvaret kan vi dessutom erbjuda föreningen förmånliga priser på andra delar, exempelvis telekom- och energitjänster, som blir gynnsamt för de boende, förklarar Daniel Toftskär.

Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.
Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Vissa förvaltare kan även erbjuda digitala lösningar som på konkreta sätt förenklar styrelsearbetet.

– Vi på Riksbyggen erbjuder till exempel appen Mitt Boende. I den kan man se energiförbrukning per lägenhet, kommunicera med alla medlemmar i föreningen, hyra ut gemensamhetslokaler och få det aviserat automatiskt. Det innebär väsentligt mycket mindre administrativt arbete för styrelsen, säger Daniel Toftskär och lägger till:

– Vi har även en digital tjänst som heter Styrelserummet som gör styrelsemötena effektivare genom att man kan boka styrelsemöten, lägga in protokoll och så vidare. All viktig styrelseinformation finns samlad på en plats och arbetet blir inte så personberoende som det ibland kan vara.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er BRF. Be om gratis offert

Att ta in en förvaltare innebär en kostnad för föreningen, men en så pass ambitiös förvaltning kan också innebära stora besparingar och andra fördelar. Brf Storspoven i Umeå räknar till exempel med att spara en miljon kronor per år på en energieffektivisering som de gör tillsammans med Riksbyggen, och Brf Trelleborgshus 1 började sälja el till det lokala energiverket samma år som de installerade solceller tillsammans med förvaltaren.

Daniel Toftskär vill också lyfta värdet som förvaltningen skapar för styrelsen, och det från dag ett.

– Som förvaltare erbjuder vi många produkter och tjänster, men styrelsen har alltid bara en (1) dedikerad kontaktperson hos oss och det är något som många verkligen uppskattar. De spar tid och kan fokusera på frågorna som de själva brinner för samtidigt som de vet att fastigheten är i riktigt goda händer.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er Brf. Be om gratis offert 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera