Hoppa till innehållet

ECB-topp svänger: Vi kan sänka före Fed

Robert Holzmann, chef för Österrikes centralbank och ledamot i direktionen för Europeiska centralbanken, ECB, har svängt om styrräntan.

Nu tror han att ECB kan sänka styrräntan innan USA:s centralbank Federal Reserve gör det.

Robert Holzmann, chef för Österrikes centralbank.
Robert Holzmann, chef för Österrikes centralbank.Foto: Michaela Nagyidaiova

”Lägre löneuppgörelser innebär svagare prisutveckling och det kan göra att vi kan nå vårt långsiktiga inflationsmål på 2 procent fortare. Och ja, då kan räntorna sänkas tidigare”, säger han i en intervju med den österrikiska tidningen Kronen Zeitung.

Så sent som i februari sa Robert Holzmann att han inte såg det som troligt att ECB skulle sänka före Fed.

”Nu kan det bli tvärtom. Europas ekonomi har lägre tillväxt än USA. Det kan göra att vår prisdynamik försvagas mer”, säger han.

LÄS MER: USA:s kärninflation står och stampar 

Den 75-årige Robert Holzmann uppger samtidigt att han inte ställer upp för omval för posten som Östterrikes centralbankschef, utan lämnar uppdraget när mandatet löper ut i augusti 2025.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera