Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

eurovision 2024

Olly Alexander: Kommer inte bojkotta Eurovision

Världsstjärnan Olly Alexander från bandet Years and years som tävlar solo för Storbritannien i Eurovision, kommer inte att bojkotta tävlingen.

Det skriver han i ett inlägg på Instagram och undertecknar tillsammans med flera andra Eurovision-deltagare.

Senaste nöjesnyheterna med Expressen
Olly Alexander tävlar för Storbritannien i Eurovsion song contest 2024.
Foto: James Shaw / DDP/STELLA PICTURES
Petra Mede och Malin Åkerman ska leda Eurovision song contest i Malmö i maj.
Foto: SVT / TT NYHETSBYRÅN
Årets Eurovision kommer att hållas på Malmö Arena.
Foto: OLLE SPORRONG / EXPRESSEN EXPRESSEN

Olly Alexander tävlar för Storbritannien med låten ”Dizzy” i Eurovision song contest i Malmö i maj.

Han har fått flera uppmaningar om att dra sig ur tävlingen där Israel tävlar – för att visa solidaritet med Palestina på grund av det pågående kriget i Gaza. Bland annat har 450 queerartister under benämningen ”queers för Palestina” uppmanat till bojkott i ett öppet brev.

Nu meddelar Olly Alexander på Instagram att han inte kommer göra det.

https://www.instagram.com/p/C5GSC5-tkCA/?hidecaption=true

”Jag vet att vissa personer kommer att välja att bojkotta årets Eurovision och jag förstår och respekterar deras beslut. Som deltagare har jag ägnat mycket tid åt att överväga vad jag ska göra och vilka alternativ som finns tillgängliga för mig. Det är min nuvarande övertygelse att att dra mig ur tävlingen inte skulle föra oss närmare vårt gemensamma mål”, skriver han på Instagram.

Han skriver att han har pratat med flera andra Eurovision-deltagare om att de kan använda sina plattformer för att ”förenas och uppmana till fred”.

Han har därför skrivit under ett uttalande tillsammans med flera andra tävlanden, bland annat norska Gåte och danska Saba. Dock inte Marcus och Martinus som representerar Sverige.

”Med tanke på den aktuella situationen i de ockuperade palestinska territorierna, och särskilt i Gaza, känner vi oss inte bekväma med att vara tysta. Det är viktigt för oss att visa solidaritet med de förtryckta och kommunicera vår innerliga önskan om fred, ett omedelbart och varaktigt eldupphör och säker återvändande av alla gisslan”, skriver han i ett inlägg på Instagram som är underskrivet med flera Eurovisionartister.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.