Sandhra Johnsson, 36, fryser sina ägg: ”Det ökar jämställdheten i samhället”

Ökning av äggfrysningar i Sverige • Fertilitetsläkaren: ”Förut var det hysch-hysch”

Uppdaterad 2024-03-31 | Publicerad 2024-03-30

Allt fler kvinnor väljer att frysa sina ägg för att öka chansen att kunna bilda familj senare i livet.

En av dem är influencern och entreprenören Sandhra Johnsson.

– För mig är den här frågan en av de viktigaste i livet och jag vill inte bara chansa och låta det bli som det blir, säger hon.

Sandhra Johnsson, 36, har precis genomgått sitt livs andra äggfrysning. Hon ser processen som en försäkring för framtiden. Men även ett sätt att köpa sig tid och frihet.

– Förhoppningsvis så kommer jag aldrig behöva använda dem men nu slipper jag stressen att bilda familj. Jag är inte villig att skaffa barn i en relation där det inte känns helt rätt, bara för att tiden inte räcker till, säger Sandhra Johnsson som även berättar om sin äggfrysningsresa på Instagram.

Sandhra Johnsson har hittills gjort två äggfrysningsbehandlingar och kommer eventuellt att vilja göra en till.

Sandhra Johnsson säger sig eventuellt vilja plocka ut ägg en tredje gång för att ytterligare öka sina chanser att kunna bli gravid i framtiden.

– Jag tycker att det här är en fantastisk grej och någonting som ökar jämställdheten i samhället, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle vilja uppmana kvinnor att läsa på om det här och prata om det. Sen är det såklart inte för alla, men jag tycker att man ska veta att möjligheten finns.

Sandhra Johnsson tillsammans med Amerikanska cockerspanieln Nikki 7 år.

”För några år sedan var det hysch-hysch”

I Sverige började man frysa ägg 2014 och antalet som väljer att göra behandlingen har ökat för varje år sedan dess. Camilla Stenfelt är specialistläkare på fertilitetskliniken Livio i Stockholm, hon tror att flera saker har påverkat ökningen.

– För några år sedan var det lite hysch-hysch, men nu har medvetenheten ökat, man pratar mer om det och även tekniken att frysa har utvecklats, säger hon.

Sandhra Johnsson tror att äggfrysning kan öka jämställdheten i samhället och vill att frågan ska börja diskuteras av politiker.

”Låt kvinnor välja äggfrysning istället för IVF”

Men att frysa äggen är heller ingen billig historia.

– Det är ofta singelkvinnor som gör det här, och de blir ju de som är tillräckligt priviligerade som har råd, säger Sandhra Johnsson som poängterar att de höga kostnaderna gör att det hela blir en klassfråga.

Hon önskar att äggfrysningar för singelkvinnor kunde finansieras med offentliga medel likt IVF-försök för ofrivilligt barnlösa.

– Jag tycker att det vore rimligt att ge kvinnor eget ansvar i den här frågan. Att man kanske kan få välja att göra äggfrysning istället för IVF, säger hon.

Risker med ny ”superbusiness”

Även om Sandhra Johnsson känt sig trygg genom sin behandlingsprocess ser hon också att det finns risker med den växande efterfrågan.

– Det finns garanterat massor med risker. Dels för oseriösa aktörer, det här är ju en superbusiness och privata bolag tjänar pengar på det här. Det är nytt och man betalar stora summor, säger hon.

– Men det är också därför vi behöver prata mer om det och jag tror att det är bra att ha en samhällsdebatt runt det.

Sandhra Johnsson önskar att frågan även ska börja lyftas inom politiken.

– Jag tycker att kvinnor över lag behöver få ett större fokus, både i forskningen och vården, säger hon.

Camilla Stenfelt, specialistläkare på fertilitetskliniken Livio i Stockholm.