Hoppa till innehållet

ECB-ledamoten upprepar: Fyra sänkningar i år rimligt

Den grekiska ECB-rådsledamoten Yannis Stournaras anser att fyra räntesänkningar i år är rimligt.

Det säger han i grekisk press under påskhelgen, efter långfredagens oväntat låga inflationssiffror från Frankrike och Italien.

Den Oxfordutbildade ekonomiprofessorn Yannis Stournaras, 67, är chef för Greklands centralbank sedan juni 2014 efter att ha varit landets finansminister under två år dessförinnan.
Den Oxfordutbildade ekonomiprofessorn Yannis Stournaras, 67, är chef för Greklands centralbank sedan juni 2014 efter att ha varit landets finansminister under två år dessförinnan.Foto: Yorgos Karahalis

För drygt två veckor sedan, den 14 mars, sa Yannis Stournaras i en Bloomberg-intervju att ECB borde sänka räntan två gånger före sommaruppehållet i augusti utan att ta hänsyn till vad Federal Reserve gör. Totalt fyra sänkningar i år vore rimligt, ansåg han vidare och uppgav att det vore i linje med marknadsförväntningarna.

På lördagen, efter att preliminär inflationsstatistik för mars på långfredagen kom in lägre än väntat från både Frankrike och Italien, upprepade han sin bedömning.

Detta enligt ett Bloombergreferat av en intervju med ECB-rådsledamoten tillika chefen för Greklands centralbank i den grekiska tidningen Proto Themas söndagsutgåva.

”Om inflationen utvecklar sig i linje med vår marsprognos och om den här trenden håller i sig till årsslutet, tror jag att vi får se sänkningar av viktiga ECB-räntor i år”, säger han i intervjun, och fortsätter:

”Personligen anser jag att en sänkning av räntorna fyra gånger i år, med 25 baspunkter varje gång, är möjlig.”

Han påpekar att hans syn inte delas av samtliga ECB-kolleger, och han beskrivs av Bloomberg som en av de mer duvaktiga i ECB.

”Vissa kolleger är mer försiktiga och anser att räntesänkningarna borde vara mer måttfulla”, säger Yannis Stournaras.

ECB har enligt sitt kalendarium sex kvarvarande räntesättningsmöten i år: den 11 april, 6 juni, 18 juli, 12 september, 17 oktober och 12 december.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera