Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF
Noa Bachner

Noa Bachner: Ryktet om allsvenskans död är överdrivet

Maskinen från Malmö kommer kanske göra det alla varnar för.

Men ryktet om allsvenskans död är överdrivet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

MFF-kaptenen Pontus Jansson firar Malmös storseger mot Norrköping i premiären.
Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
MFF är jättefavorit att vinna allsvenskan och vann med 5-1.
Foto: MAGNUS ANDERSSON / BILDBYRÅN

Andreas Alm har ett sjuhelsikes jobb framför sig. Om det inte var tydligt innan den allsvenska premiären 2024 blev det allt mer uppenbart när målen ramlade in bakom en ofta hjälplös Oscar Jansson.

Ingen kan vara förvånad.

Norrköping är en fotbollsförening som på många sätt monterat ned sin egen framgång de senaste åren. Från mitten av 2010-talet och det osannolika SM-guldet 2015 var klubben en av landets, om inte Skandinaviens, mest imponerande, med regelbundna resultat en bit över sin position i den ekonomiska hierarkin. 

Grundbulten var ett utvecklingsdrivet arbete. Norrköping skapade värde, så väl sportsligt som ekonomiskt, tills en dag då man plötsligt bytte bana. Nytt fokus skulle bli ”vinnarkultur”, ett begrepp som är oerhört svårt att bringa klarhet i. Resultatmål började kommuniceras, och rekryteringarna bytte karaktär.

När Alm anlände hit i vintras var det till ett lag som hans två föregångare hade försökt knåda ihop till varsitt, men utan att lyckas. Pengar har gått ut, väldigt lite har byggts upp, resultaten har blivit allt sämre. 

Fjolårets trend var dyster på ett sätt som belyser allvaret. Peking vann sju av sina avslutande 22 matcher. När Malmö kom hit, till ett fullsatt Parken, hade hemmalaget hunnit spela 14 matcher sedan årsskiftet: Fyra i cupen och tio träningsmatcher. De har vunnit två, mot Utsikten och Gefle.

Inte sett en större favorit i modern tid

Det är bland annat i den kontexten premiärdagens otäcka pulvrisering ska ses.

Har allsvenskan upplevt en större favorit i modern tid? Troligen inte. Har Malmö FF, sedan föreningen blev ensam på tronen i svensk fotboll, sett starkare ut? Haft en bredare trupp? Spetsigare? 

Haft en tränare eller ett spel med högre höjd? Jag tror inte det.

Hela den krassa verklighetsanalysen leder just nu svensk fotboll in i en ganska stressig slutsats: Det är över. Dela ut pokalen. 

På allsvenskans upptaktsträff svarade 66 procent av besökarna att MFF kommer ”jogga” hem guldet i år. Var och varannan tränare som får frågor om årets säsong säger att de aldrig har sett något liknande i motståndarväg.

Och så det här. En närmast barnförbjudet effektiv insats direkt. Norrköping hade chanser, men ändå inte en chans. Fem mål och mer att ge. 29 omgångar kvar. 

Går det att stoppa?

Kommer också andra dagar

Den här eftermiddagen såg det inte ut så, och det kommer komma fler dagar som skänker samma intryck, när MFF:s tillresta skanderar frågor som handlar om huruvida det inte börjar bli dags för publiken att gå hem. 

Men det kommer också andra dagar.

Man behöver förstås medvetet söka en reaktion för att framhärda med åsikten att det finns sannolika skäl att ifrågasätta MFF:s favoritskap. Det blir också konstigt att rakt upp och ned avfärda profetian om att detta kan bli en ganska bekväm resa mot solnedgången. 

Men den allsvenska verkligheten tenderar att komma i vägen och bjuda på avbrott från den här sortens storyline.

Rykten om allsvenskans död är överdrivna

Skälen är flera. 

Malmö kommer att möta andra lag, i andra situationer än Norrköpings utsatta. Allsvenskan är en lång och jävlig historia som sträcker sig över en rörig sommar, med ett öppet transferfönster, ett mästerskap i vägen och ett europeiskt cupkval som går i gång.

Och saker händer. Skador, motståndare som får träff, stolpar och domslut.

En nyckelkomponent i MFF är tränaren Henrik Rydström. Mästarna från Skåne har haft vrålstarka lag tidigare, men deras poängsnitt i allsvenskan har sjunkit om man jämför perioden 2010-2014 med post-Champions League-eran 2015-2022. En anledning till det är hur svårt man har haft att hitta rätt tränare för att få ut maximalt, tycker jag.

Rydström ser ut som ett trendbrott. Han verkar kapabel att optimera resurserna på ett annat sätt, skapa en annan, mer svårstoppad fotboll. Han lärde sig mycket 2023, han är en bättre MFF-tränare nu, allt tyder på det, och har ett ännu bättre lag, som lärt sig ännu mer om den fotboll han vill spela.

Rydström är med andra ord viktig för hela det MFF som tornar upp sig över allsvenskan. Han har samtidigt skaffat sig agenter under vintern. Han tonar ned sina ambitioner om att gå utomlands snart, men vem som helst kan räkna ut att man inte lägger sig till med egna representanter och plötsligt hamnar framför en intervjumikrofon hos Sky Sports och tillägnas etiketten ”Europas mest innovativa tränare” av en slump. Eller att det är en insats för att distansera sig från utländskt intresse.

Hans Malmö FF kommer kanske mörbulta allsvenskan. 

Men saker kommer hända. Alla rykten om dess död är överdrivna.