Våldsamt vid regimkritiska protester

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-03-30

I Tel Aviv drabbade demonstranter och israelisk polis samman i samband med regimkritiska protester.

Palestinska protester mot kriget i Gaza genomfördes samtidigt i Galileen.

Demonstranterna i storstaden Tel Aviv blockerade på lördagen en viktig vägkorsning som en del av protesterna mot regeringen. Ett krav som återkom var nyval och direkta åtgärder för att få gisslantagna fria.

Demonstranter samlades även i Jerusalem, Haifa, Beer Sheva och Caesarea.

Vid demonstrationerna krävdes bland annat att premiärminister Benjamin Netanyahu bör lämna sitt ämbete och bytas ut, rapporterar israeliska tidningen Haaretz.

Dessutom samlades hundratals demonstranter utanför premiärminister Benjamin Netanyahus bostad i Jerusalem.

Avfyrade tårgas

Polis svarade bland annat med att avfyra tårgas och använda vattenkanoner för att skingra demonstranter i bland annat Tel Aviv. Demonstranter valde i sin tur att tända eldar och blockera motorleder med hjälp av lastbilar.

Samtidigt pågick palestinska manifestationer i den av Israel ockuperade Västbanken.

Palestinier med israeliskt medborgarskap samlades på lördagen för att hedra offren i en dödlig sammandrabbning med israelisk militär 1976 om konfiskering av landområden.

Vid sammandrabbningar då dödades sex personer, sedan israelisk polis öppnat eld. Israels regering backade senare från beslutet om landövertaganden.

”Förinta vår identitet”

Manifestationen i staden Deir Hanna i Galileen, som leddes av arabiska ledamöter i parlamentet knesset, förvandlades till en demonstration mot kriget i Gaza.

– 48 år har gått, men fortfarande framhärdar dödsmaskinen och försöken att föra bort de boende – försöket att förinta vår nationella identitet fortsätter, sade stadens rådsordförande Saeed Hussein och hänvisade till kriget i Gaza.

Även judiska grupper deltog i manifestationen i Deir Hanna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Judar och araber kan leva tillsammans”, stod det på en av banderollerna.