Kapprustning för cyberhotet – så rankas Sverige

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-03-31

De traditionella fysiska konfliktområdena mellan olika aktörer har fått sällskap av cyberdomänen. Men vilket nordiskt land är bäst på området? Arkivbild.

Sverige behöver lära sig av grannländerna när det kommer till cybersäkerhet. Och det snabbt.

– Det pågår en kapprustning, säger en dansk expert.

Cybersäkerhet har dominerat agendan den senaste tiden, inte minst efter attacken mot finska Tietoevry som lamslog svenska företag och myndigheter.

Men hur står sig svensk cybersäkerhet i global kontext? Har vi något att lära av våra nordiska grannar, eller är vi bäst i klassen? TT frågade flera experter i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

– Vi har olika styrkor och svagheter, det beror på vilken detaljnivå vi pratar om, säger Nils Kalstad som är chef för samhällssäkerhet på NTNU-universitetet i Norge.

– Det är inte en tävling. Vi sitter i samma båt, vi måste jobba tillsammans, säger finska cybersäkerhetsexperten Catharina Candolin, med erfarenhet från både det militära och finanssektorn.

– Land, sjö och luft har vi koll på historiskt. Men nu måste vi lösa hur vi försvarar ett lands suveränitet även i cyberrymden, fortsätter hon.

AI-påverkan

FN-organet ITU (International Telecommunication Union) rankade 2020 Sverige på plats 26 när det kom till cybersäkerhet i världen. Efter Finland (22) och Norge (17) men före Danmark (32).

Högst upp hamnar USA följt av Storbritannien, Saudiarabien och Estland. Sedan ITU:s ranking har AI förändrat villkoren för i princip allt digitalt.

– AI kommer att göra det lättare för angripare att hitta svagheter i system. Men AI kommer också underlätta arbetet för försvarare, med smartare system. Det pågår en kapprustning just nu, säger Mikkel Storm Jensen som är major och filosofie doktor vid danska Försvarsakademien.

Såväl Storm Jensen som Candolin betonar att en stor flaskhals för en välfungerande cybersäkerhet är politisk vilja.

– Det här är ett problem i Danmark. Vi är efter Finland där, och även Sverige, säger Storm Jensen.

Nils Kalstad pekar på en generell digital kompetensklyfta mellan den vanligtvis något äldre styrande sektorn och kommande generationer.

– Beslutsfattarna vet inte alltid inom vilka områden deras beslut får effekt.

Våt filt

Pontus Johnson, professor vid Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH tycker att Sverige har en hel del att lära av grannländerna.

– Vi är generellt bra på det digitala, men cybersäkerhet ligger lite som en våt filt över kreativitet. Folk gillar generellt ingen som säger nej och sätter ramar.

Han pekar också på att det utanför Norden finns ett samarbete som gör mycket på cybersäkerhetsområdet.

– På lagstiftningsområdet gör EU mer än någon annan när det kommer till it-säkerhet, säger han och fortsätter:

– Jämfört med EU ligger vi långt efter.