Sälenbesökarnas priskritik: ”Finns en smärtgräns”

Publicerad 2024-03-31

SÄLEN. Skistar ser ut att få en rekordsäsong.

Samtidigt är barnfamiljer kritiska till de höga priserna på liftkort och boende.

– Det finns en smärtgräns för vad man klarar av, säger pappan Tomas Rivera.

Det är dags för en välförtjänt fikapaus i backen.

Kristian Skarp häller upp varm choklad och plockar fram kex åt barnen Nova Skarp, 12, Leon Skarp, 10 och Saga Skarp, 3 och deras kompisar Maja Rivera, 9 och Alma Rivera, 6.

Mamma Frida Johansson berättar att de oftast tar med sig något att fylla på energin med.

– Det funkar inte för oss som är fem i familjen att äta ute varje dag. I dag åker vi hem till stugan och äter lunch och så vi har med oss matsäck eller fika i backen.

Familjen från Uddevalla har varit på skidsemester i Sälen många gånger. Och Frida Johansson märker att det blivit dyrare.

– Det beror på lite på vilken vecka man åker, vissa veckor är dyrare. Men överlag tycker jag att det har blivit dyrare med både boende och liftkort.

Fikat i backen är viktigt, tycker Leon, Saga, Nova, Maja och Alma.

Tar med mat hemifrån

Tomas Rivera, också från Uddevalla, håller med – det är skillnad på priserna bara sedan förra året.

– Alla familjer har ju inte kapacitet för det, även om de vill. Det känns, alltså. Det är dyrt som fan.

Samtidigt tror han att det kommer krävas mycket för att de ska avstå från skidresan.

– Vi gillar ju den här typen av semester. Att man är ute och rör på sig och blir trött och det är en härlig känsla. Men det är klart att vi kommer göra det vi kan för att kunna komma iväg.

Familjerna reser tillsammans och har har sätt för att hålla nere priserna. De har tagit med sig mat som de lagat hemma och värmer på i stugan.

Och de har redan funderat på fler saker de kan göra om priserna sticker iväg ytterligare.

– Man kan ju hyra skidor på vägen upp hit och inte hyra här. Nu har vi tagit Skistars för att det är praktiskt och smidigt, säger Tomas Rivera.

Barnfamiljer är kritiska till de höga priserna på liftkort och boende i Sälen.

Stor stark – 112 kronor

Det är inte bara ute i backen som besökare höjer på ögonbrynen åt kostnaderna.

På den dunkande afterskin på Lindvallens wärdshus kostar en stor stark l 112 kronor. En hotshot kostar 124 kronor och en fyra vodka red bull 164.

– Det är vidrigt alltså, det måste jag säga. 112 spänn ska de ha! säger Isac Fritzson som dricker öl med kompisgänget medan coverbandet S.N.S.B (Sveriges Näst Snyggaste Band) river av ännu en partyhöjare.

– Men går man inte hit och dricker pilsner så blir det ju ingen afterski. De kan ta de priserna bara för att vi betalar för skiten, tillägger Hampus Johansson.

Skistar-chefen: ”Går att hitta alternativ”

Skistar förmedlar boende, säljer liftkort, skidhyra och skidskola. De ansvarar alltså inte för maten i butikerna eller mat och dryck i backen.

Tomas Berg, Skistars destinationschef i Sälen, håller inte med om att det per automatik är dyrt att åka på skidsemester.

– Vi har väldigt stora valmöjligheter på var du vill bo och var du vill äta. Från att du kan käka på grillen eller köpa med dig och grilla korv i våra vindskjul, till att du kan gå på femstjärnig krog, säger han.

Han menar att det finns liknande alternativ för boendet: Allt från hotell och lodger nära backen till att man kan bo en bit från skidbacken. Då finns buss som går fram och tillbaka och som ingår i liftkortet.

Det går också att spara pengar på att åka utanför lovperioderna, menar han.

– Jag skulle inte säga att det är dyrt utan du kan hitta alternativ, helt klart, som är anpassat för olika plånböcker, säger Tomas Berg.

Tomas Berg tycker inte att det per automatik är dyrt att åka på skidsemester.

Rekord för Skistar

Skidkoncernen Skistar dominerar den svenska marknaden.

Det senaste kvartalet har företaget slagit rekord i antalet skidåkande besökare. För första gången har bolaget också nått en vinst på över en miljard kronor.

Samtidigt har företaget fått kritik för dyra liftkort, och regler som gör att att alla måste köpa liftkort för hela vistelsen för att kunna boka vissa boenden under populära veckor.

Svaret: Ökade driftskostnader

Inför vintersäsongen 2023/2024 ökade priset på Skistars liftkort med i snitt 5,4 procent.

”Vi har ökade driftkostnader på drivmedel där vi kör våra pistmaskiner på förnybar diesel HVO100 som är avsevärt mycket dyrare än vanlig bensin/diesel, samt kostnadsökningar på drift och underhåll på grund av valutan när vi köper reservdelar och annat i utlandet”, skriver Skistars PR-chef Linda Morell i ett mejl.

”Förra säsongen höjde vi inte priset alls på skidhyra och sänkte på skidskola, så i år justerades priserna något, på skidhyra blev det en marginell höjning på 1 % och på skidskola i snitt 5 %”, skriver hon vidare.

Nora Fernstedt och Magnus Sandberg på plats i Sälen.

Följ ämnen i artikeln