Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Förklarar Gais raketresa - toppens pik: "Tror inte de sett oss spela"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Gais gör comeback i allsvenskan efter tolv långa år.
Vägen dit har varit både snårig och stormig - innan allt tog raketfart 2022.
Nu ska klassikerklubben motbevisa tvivlarna.
- Vi gillar när ”experter” pratar om oss - jag tror inte att de har sett oss spela, säger tekniske direktören Magnus Sköldmark.

6:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Via en snabb sökning kan man tillskansa sig att Magnus Sköldmark har förlorat en skotsk cupfinal med Dundee United mot Celtic med 3-0.

Man kan också läsa om 55-åringens smeknamn ”Stora vetet”.

- Haha, det är från tiden i Kina, säger han med ett brett flin.

Magnus Sköldmark gjorde 1997 en kortare sejour i kinesiska Dalian Shide FC.

- Alla spelare hade ett smeknamn där. Jag var lång och blond, så då passade det, förklarar han.

Smeknamnet har inte hängt i och tur är kanske det. Vad som däremot aldrig har tvättats bort är den envetna strävan efter att vinna.

Det krävdes en blytung kraschlandning i division 1 - men till slut har Magnus Sköldmark fått Gais att göra just det. Under en tvåårig sensationell resa tillbaka till allsvenskan.

Annons

Magnus Sköldmark har två tidigare sejourer i Gais på sitt cv. En som spelare mellan 2000-2003 och en som klubbchef åren 2004-2008. Hösten 2020 var han tillbaka i samma roll, och numera titulerar han sig som teknisk direktör.

- Att komma tillbaka hit var som att komma hem, säger han.

Samtidigt vittnar Magnus Sköldmark om ett bäcksvart första år tillbaka i Grönsvart.

- Sportsligt var det ett extremt jobbigt 2021. Trots en väldigt bra start hamnade vi snett. Det utmynnade i stor irritation bland supportrar. Med all rätt.

Efter en tung höst tvingades Gais till negativt kval där man förlorade mot Dalkurd. Degraderingen till Ettan - och en helt ny verklighet - var ett faktum.

När såren var slickade och det var dags att blicka framåt för att starta återtåget mot superettan menar Sköldmark att samtliga grönsvarta, oavsett roll, slöt samman.

Annons

- Vi fick ett väldigt bra avstamp i dialogen med supportrar och alla intresseföreningar. Alla förstod att vi behövde göra det här tillsammans. Det blev mantrat, säger han.

- Jag sa väldigt tidigt till spelarna att om vi gör rätt så kan det gå väldigt fort åt andra hållet. Det här kan kännas skitjobbigt, men det kan också studsa rätt här och så spelar vi i allsvenskan om två år.

***

Mitt i mörkret tog klubben fram en ny strategi som skulle följas till punkt och pricka. I strategin, som klubben fortsatt jobbar efter, handlar en stor del om Gais identitet. Hur det ska kännas när andra ser laget spela och vilken profil som spelarna i klubben ska ha.

- När jag tittade på dokumentet från början tänkte jag ”oj, här behöver vi jobba en del med truppen”, säger Sköldmark.

Samtidigt skulle en tränare utses. Valet föll på den tidigare assisterande tränaren Fredrik ”Fidde” Holmberg.

Annons

- Det blev självklart. Dels fick vi vända upp och ner på allting. Hela kontoret blev uppsagt, alla runt sporten blev mer eller mindre uppsagda - och då skulle vi bygga nytt. Jag ansåg att dialogen vi hade med Fidde kändes väldigt bra.

Kenneth Gustafsson blev parallellt assisterande tränare och akademiansvarig. Magnus Sköldmark klev själv in i tränarstaben och skötte samtidigt mer eller mindre allt inne på kansliet.

Han imponerades omedelbart av den nya tränarduons ledarskap. Tydligheten och de starka relationerna till spelarna var slående.

- Det är klart viktigare än allt det här andra som hjälpmedel med GPS-västar och annat. För möter du inte individen, och får ett förtroende där man börjar blotta sig i olika avseenden, då spelar det ingen roll hur många löpmeter du har på GPS:en.

Trots degraderingen tycker Magnus Sköldmark att det inte var särskilt svårt att varken övertyga befintliga spelare eller nyförvärv om Gais projekt.

Annons

- Det här är styrkan med varumärket, klubben och supportrarna i Gais. De spelarna som är härifrån och har spelat här har oftast väldigt svårt att se sig själva i en annan klubb. Inte alla, men väldigt många.

Truppbygget blev också en nyckelfaktor i den snabba återresan mot superettan.

- Kärngruppen av spelarna blev kvar. Då visste vi att vi hade en hög kvalitet från början och bara behövde addera lite fler egenskaper som passade ihop med identiteten som vi hade i strategin.

Året i ettan blev en enda stor fest för både klubben och dess supportrar, vilket mynnade ut i en snabb återkomst till superettan säsongen 2023.

En säsong som sensationellt skulle visa sig bli ännu bättre.

***

Handen på hjärtat, vad var målsättningen i fjol?
- När vi hade jobbat under de första månaderna i träningsmatcherna och i cupen, då kände vi att vi var riktigt bra. Då satte vi upp ett internt mål i gruppen - och det var allsvenskan.

Annons

Innan superettan väl sparkade i gång fokuserade Gais främst på att behålla befintliga spelare från Ettan-året, plus att få in några nya spelare både utifrån och från de egna leden.

- När vi väl hade börjat seriespelet i fjol kände vi direkt att ”vi är bra”.

Då drabbades Grönsvart av en svacka både före sommaruppehållet och strax efter. Där upplever Magnus Sköldmark att laget delvis gick ifrån den identitet som man så nitiskt hade jobbat efter.

- De gånger som vi har hamnat lite snett är när vi har gjort något annat än det som står i strategin. Sen ska vi alltid utveckla spelet, men det gäller att komma ihåg de här nyckeldelarna.

Gais fick snart rejäl fart på spelet igen. Med en målexplosion framåt under hösten som grund kunde Grönsvart slutligen titulera sig som allsvenskt igen, efter att ha knipit andraplatsen i säsongens näst sista match borta mot Jönköpings Södra.

Annons

Ett vilt firande bröt ut bland spelare, ledare och supportrar. Mitt i den totala euforin stod Magnus Sköldmark. Han hade svårt att stanna upp och ta in vad klubben just hade åstadkommit.

- Jag önskar att jag hade mer av det i mig, men jag har väldigt svårt för det. Där och då var jag glad för alla andra. Att spelare och tränare fick uppleva framgången ihop med supportrarna. Man känner ett så stort ansvar att man mer andas ut.

I stället gick det inte många timmar innan Magnus Sköldmark började planera inför nästa säsong. Gais första i allsvenskan på tolv år.

***

Med bara dagar kvar till återkomsten i den svenska fotbollens finrum är det ingen hemlighet vad Grönsvarts tekniske direktör vill se.

- Vi behöver fortsätta tro på processen och sättet som vi har spelat på. Vi ska bli lite bättre i alla delar, men också bli lite mer cyniska. För det är klart att det är bättre motstånd nu där det krävs färre antal målchanser bakåt för att det ska bli mål än i superettan, säger Sköldmark.

Annons

Är ni där ni vill vara nu?
- Jag tycker det. Men samtidigt är det inte så att bara för att matcherna startar så slutar vår utveckling. De tidigare åren har vi bara blivit bättre och bättre hela året. Det gäller att fortsätta ha den inställningen, vilket vi har.

Vilka är era största utmaningar i år?
- Alla säger att det inte finns någon allsvensk erfarenhet i truppen. Och jag konstaterar att nej, det gör det kanske inte jättemycket. Men vi har ändå elva spelare som har gjort minuter i allsvenskan. Det är inte så att vi står på noll.

Hur har ni resonerat kring den biten?
- Det är inte så att vi kollar på och rangordnar spelare efter antal allsvenska matcher. Det tror jag ingen klubb gör. Utan vi tittar på egenskaper utifrån spelsystem och vad vi saknar just nu.

- Hellre att vi hittar samma profil som kanske inte har gjort 100-150 allsvenska matcher, utan någon som vill skapa sig en karriär. Ska vi bli framgångsrika med vår spelidé och identitet fullt ut är det inte cv:t som är avgörande, utan hur duktiga vi är på att identifiera egenskaperna hos spelare som ska passa in.

Annons

I medias tips som presenterades under den allsvenska upptaktsträffen tippas Gais åka ur allsvenskan. Så har det även sett ut i en rad andra tips inför seriestarten.

- Jag förstår ju det. Om man rent krasst ska titta på ekonomin i allsvenskan är det en väldigt stor skiktning med sju-åtta lag som omsätter ofantligt mycket mer än övriga klubbar.

- Däremot skiljer det inte så mycket mellan de åtta-nio nedersta klubbarna. Där kan man nästan kasta tärning.

För att särskilja de klubbarna handlar det om detaljer, menar han. Vad görs på träningarna? Uppstår sprickor under årets lopp? Hur sammansvetsad är truppen?

- Det ska jag säga - det är vår styrka.

Sköldmark säger det med eftertryck. Sedan tar han ny fart.

- Vi gillar när ”experter” pratar om oss nu. För hur mycket har de sett oss spela? Jag tror inte att de har sett oss spela i någon större utsträckning.

Annons

- Det finns andra som har gjort det, och då finns det en helt annan respekt utifrån hur man ser på oss. De har följt oss i division 1 och superettan och vet vilken kvalitet vi har. Det andra skapar mer en morot - vi ska visa er.

Magnus Sköldmark är samtidigt helt säker. Gais kommer motbevisa tvivlarna i år och hålla sig kvar i allsvenskan.

- Jag är helt övertygad om det. Under de här åren har vi hela tiden blivit bättre, vecka för vecka, oavsett vilken utmaning som har stått framför oss. Och det kommer hända i år också.

Publicerad 2024-03-31 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto