Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Besaras uppladdning- våfflor, filmklipp från marschen och tal: "Mitt jobb att sprida ett lugn"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby har allsvensk premiär mot Kalmar FF.
Nahir Besara ger en inblick i hur hans söndag fram till matchstart kommer att vara.
- Jag brukar ha några vänner som alltid går, och min grabb vill också gå i marschen, så jag brukar alltid få videos skickade till mig, säger han till Fotbollskanalen.

7:44
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

I spelaren: special om Hammarby 2024.

Nahir Besara och alla lagkamrater och motståndare har kämpat, väntat och längtat efter den allsvenska premiären. Nu är den här. På söndagen tar Hammarby emot Kalmar FF på Tele2 Arena.

Till Fotbollskanalen berättar lagkapten Besara om hur hans dag, från det att han vaknar till det att domaren blåser igång matchen, kommer att se ut.

- Det är inte som när jag var yngre och kunde sova längre på morgonen. Nu vaknar jag säkert vid åtta. Då går jag upp med barnen. Söndagar betyder att jag oftast gör våfflor till barnen, säger han.

- Eftersom det är avspark 14:00 så kommer jag bara att äta en gång innan matchen. Runt klockan tio blir det som en brunch. Oftast tar jag gröt, någon macka och tre ägg. Att det är just tre ägg har blivit en grej för mig, jag måste ha tre ägg.

Annons

När du har gått upp på morgonen, kommer det att kännas att det är allsvensk premiär?
- Ja, absolut. Det har känts under hela veckan att premiären närmar sig. Man har ju tränat så otroligt hårt för att vara redo för det här. På morgonen kommer jag att läsa Fotbollskanalen, Aftonbladet och Fotbolldirekt. Jag vill läsa vad som skrivs inför matchen.

- Halv ett kommer vi att samlas på arenan, vi brukar alltid samlas en och en halv timme innan match. Men jag vill vara där tidigare. Jag äter klockan tio och sedan åker jag direkt efter. Jag åker alltid dit själv och lyssnar på musik i bilen. När jag kommer till arenan så brukar jag gå in i ett rum och ta det lugnt och kolla på lite serier. Jag brukar alltid vara den som är där först.

Vad kollar du på?
- Olika serier. Jag kollade precis klart på Gentlemen på Netflix. Just nu kollar jag på Shōgun på Disney plus och Warrior på Netflix.

Annons

Samtidigt som Nahir Besara äter brunch, åker till arenan och när han är där och laddar upp så samlas mängder av supportrar runt Medborgarplatsen på Södermalm där de sedan marscherar upp till Tele2 Arena.

- Tyvärr kan jag inte åka dit först för att få in stämningen. Då skulle jag fastna och inte hinna till matchen. Jag önskar att jag kunde gå i marschen och också spela matchen. Det hade varit otroligt häftigt att få gå med, känna av och få den energin. Men jag brukar ha några vänner som alltid går, och min grabb vill också gå i marschen, så jag brukar alltid få videos skickade till mig. Det ger mig extra energi att de gör allt det här för oss. Då vill man ge tillbaka.

När klockan blir halv ett och ni samlas, vad händer då?
- Vi ska vara ombytta och klara en och en halv timme innan avspark. Då är det teori som Kim (Hellberg) har hand om. Sedan laddar vi upp, någon kanske får behandling, om Edvin (Kurtulus) är med så brukar han sköta musiken i omklädningsrummet.

Annons

- Sedan går vi ut på plan och värmer upp. När vi kommer ner i omklädningsrummet igen, innan avspark, så brukar jag hålla ett tal. Då pratar jag till alla, till exempel på vad vi ska tänka på för olika saker. Jag ger tips till alla. Det jag vill är att alla är sig själva och vågar spela den fotbollen man kan.

Därefter gör sig spelarna redo för match. De går den lilla promenaden från omklädningsrummet och upp till spelartunneln. Där blir det stopp. Kenta Gustafssons ”Just i dag är jag stark” sätts på och spelarna går ut på plan och presenteras.

- Sedan samlas vi i en ring och då håller jag ett till snack. Jag brukar inte ha samma snack varje gång. Det är olika. Det beror lite på vad det är för känsla, till exempel hur uppvärmningen gick. Man märker av stämningen och kanske kan känna av att vissa har gått in i sina bubblor och är lite mer nervösa. Vi är alla människor, inför vissa matcher kan man känna press och stress trots att man har spelat fotboll i hela sitt liv. Det är mitt jobb att sprida ett lugn och få alla att prestera, säger Besara.

Annons

Sedan ställer spelarna upp sig på sina positioner och väntar på att domaren ska blåsa igång säsongens första allsvenska match. Stunden är här. Nahir Besara tar ett djupt andetag och tänker på vad allsvensk premiär betyder för honom.

- Det betyder allt. Det är det man har jobbat stenhårt för i flera månader för att nu vara redo, säger han.

Publicerad 2024-03-31 kl 08:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto