Få direkta förhoppningar om Gazasamtal

TT-AFP

Publicerad 2024-03-31

Ruinerna av en byggnad i Gaza som förstörts i israeliska attacker. Bild från den 29 mars.

Parterna i kriget i Gaza skulle återuppta samtal på söndagen i Egypten. Men förutsättningarna försämrades inför mötet när terrorstämplade Hamas sade att parterna ”står för långt från varandra”.

Säkerhetskällor sade redan på lördagen att delegationer var på väg till Egypten för förberedande samtal om att försöka nå en uppgörelse om Gazas omedelbara framtid.

Förhandlingarna på lägre diplomatisk nivå var tänkta att ta fram riktlinjer och utgångspunkter för samtal på högre, politisk nivå.

Samtalen i Egypten, där även USA och Jordanien skulle ha deltagit skulle genomföras parallellt med diskussioner i Qatars huvudstad Doha.

Efterhand framstod de planerade försöken i Egypten som fruktlösa.

Representanter för den islamistiska extremiströrelsen Hamas sade att man inte trodde på ett genombrott då ”gapet är för djupt” mellan Hamas och Israel.

– Jag tvivlar på framsteg då positionerna är för långt från varandra. (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu är inte seriöst inställd och inte intresserad, sade en Hamasrepresentant som ville vara anonym till den franska nyhetsbyrån AFP.

En statlig egyptisk tv-kanal hävdade på lördagen att förhandlingarna skulle ha hållits i Kairo.