Putin skickar tiotusentals ton olja till Kuba

Rysslands hjälp till Kuba har mejslats fram i möten på hög nivå. Här tar president Vladimir Putin emot Kubas utrikeshandelsminister Ricardo Cabrisas i Moskva i juni förra året.
Rysslands hjälp till Kuba har mejslats fram i möten på hög nivå. Här tar president Vladimir Putin emot Kubas utrikeshandelsminister Ricardo Cabrisas i Moskva i juni förra året. Foto: Michail Metzel/AP/TT

Kuba är i akut energikris, med stora och återkommande strömavbrott. Nu har Ryssland sträckt ut en hjälpande hand i form av 90 000 ton råolja, meddelar Kubas energidepartement.

Frakten är den andra på mindre än två veckor: den 17 mars mottog Kuba olja till ett värde av motsvarande drygt 530 miljoner kronor.

Kuba har en ålderstigen energimarknad, med små andelar förnybart men stort oljeberoende. Krisen innebär bland annat strömavbrott i så mycket som tio timmar per dygn för Kubas drygt 11 miljoner invånare. Enpartistaten lider också av en allmän ekonomisk kris som har lett till tresiffrig inflation, påverkan på livsmedelsproduktionen och brist på läkemedel, skriver BBC.

Laddar…