Ny metod omvandlar koldioxid till klimatvänligt bränsle

Utsläppt koldioxid kan omvandlas till nytt bränsle, som du kan använda med gott samvete i och med att det inte belastar klimatet.

Biobensin och vanlig bensin

Forskare har lyckats omvandla koldioxid till kolneutralt bränsle med så kallad kaskadreaktion, i vilken en process utlöser nästa tills slutprodukten har uppnåtts.

© Scharfsinn /Shutterstock

Nu kan koldioxid omvandlas till ett bränsle som inte släpper ut extra kol i atmosfären.

Dessutom är den både lätt att förvara och lätt att transportera.

Forskare har i många år eftersträvat att kunna omvandla koldioxid till flytande bränsle.

Men nu har man lyckats omvandla den potenta växthusgasen till bränsle i vanlig rumstemperatur och med solljus, vilket är goda nyheter för klimatet.

Detta skriver forskare vid Department of Energy vid Brookhaven National Laboratory och University of North Carolina Chapel Hill i ett pressmeddelande.

God nyhet för klimatet

I laboratoriet har forskarna lyckats omvandla koldioxid med hjälp av en kaskadreaktion – katalysatorer och solljus utlöser en process som i slutändan bildar metanol. Det beskrivs i den forskningsartikel som har publicerats i Journal of the American Chemical Society.

Den koldioxid som släpps ut när metanolen förbränns kan omvandlas till nytt bränsle, som kan produceras utan att nytt det i sin tur släpper ut kol i atmosfären.

"Denna metod kan hjälpa till att uppnå kolneutrala energicykler, i synnerhet när det görs med solljus", skriver forskarna i pressmeddelandet.