En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 21:54

SPORT

Häcken till cupfinal efter straffdrama mot Hammarby

Häckenspelare jublar efter segern på straffar.

Häcken tog sig till final i svenska cupen efter ett jättedrama.

Reprisen på fjolårets cupfinal gick till straffar där Häcken vann med 8–7 mot Hammarby efter tio straffomgångar.

Clarissa Larisey avgjorde för gästerna.

Det innebär att Piteå väntar i finalen den 1 maj där det tidigare har lottats att Häcken får hemmaplan.

– Jag är väldigt lättad, trött och glad, säger Häckens Anna Anvegård i Aftonbladets tv-sändning.

Häcken spelade så sent som i torsdags kvartsfinalretur mot Paris Saint-Germain på bortaplan. En match som blev slutpunkten för Häckens överraskande och imponerande CL-äventyr.

Straffläggningen blev ett jättedrama som var över först efter tio omgångar.

– Jag försökte säga till tjejerna att ta det lugnt, jag har missat en straff i en OS-final, det här är ingenting, säger Anvegård som gjorde mål i näst sista straffomgången.

I den sista gjorde Clarissa Larisey 8–7 innan hemmalagets kapten Alice Carlsson missade.

– Det är ett helvete att vara den som missar. Det känns som jag har svikit klubben, laget och alla som har tagit sig hit, säger Carlsson.

I fjol gjorde Hammarby och Häcken upp om både SM-guldet och cupguldet – med ”Bajen” som vinnare i båda fallen.

Nu tog Häcken revansch.

Efter 90 mållösa minuter på Hammarby IP tog hemmalaget ledningen inför storpubliken genom Smilla Vallotto efter snyggt förspel av Vilde Hasund.

Det tog bara fem minuter så hade Häcken kvitterat. Anvegård spelade fram Katariina Kosola som överlistande Hammarbymålvakten Anna Tamminen.

Sedan var Häcken till slut kallare i en glödhet straffläggning.

Piteå kvalificerade sig till cupfinalen i lördags då laget vände 0–2-underläge till seger hemma mot Rosengård efter förlängning.