Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häcken till final efter straffdrama – slog ut Hammarby

Häcken är klart för final i svenska cupen. 

Detta efter stor straffdramatik mot regerande mästarna Hammarby.

– Det känns som att jag har svikit klubben, laget och alla som kommer hit, säger Hammarbys lagkapten Alice Carlsson som missade den sista straffen. 

Senaste sportnyheterna från Expressen
Syndabocken Alice Carlsson tröstas efter straffmissen.
Foto: Frida Olsson.
Katariina Kosola gjorde 1-1 för Häcken.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Smilla Vallotto gjorde 1-0 för Hammarby.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby hade ett guld att försvara. Häcken revansch att utkräva. 

Semifinalen av svenska cupen för damer hade på förhand alla ingredienser för en tuff match. 

Och det var precis vad det blev.

Hammarby dominerade första 20 minuterna och skapade läge på läge. Jennifer Falk i Häckens mål stod emot varje gång. Och det var till slut Häcken som gjorde det första målet.  

Eller det var i alla fall vad Rosa Kafaji trodde när hon satte bollen från nära håll. Men domarna ansåg att Alice Bergström från en offsideposition skymde Anna Tamminen och målet dömdes bort trots vilda protester från Häckenspelarna. 

Smilla Valotto drog ett skott över, Rosa Kafaji testade från distans, Matilda Nildén prickade ribban men inget lag lyckades spräcka nollan. 

Men det var en straffsituation som stal uppmärksamheten i slutet av matchen. Eva Nyström slarvade i försvaret och Anna Anvegård snappade upp bollen, kom fri med Anna Tamminen som i sin tur såg ut att kapa en framrusande Anvegård. 

Men domaren valde att fria. Något som fick Häcken att rasa, assisterande tränare Vigan Berbatovic varnades, lika så Josefin Rybrink. 

– Jag låg där och väntade på att de skulle blåsa. Jag blev så chockad, jag tänkte att det är klart att det är straff. Jag känner att hon är på min fot. Jag trillade inte för att det är roligt, utan jag vill ju heller göra mål, säger Anna Anvegård.

Dramat avgjordes på straffar 

Det var först i förläningen målen kom. 

Vilde Hasund tog sig runt efter kortsidan, tunnlade sig förbi Häckensspelare och hittade till en fristående Smilla Vallotto vid straffpunkten. 20-åringen gjorde inga misstag och satte säkert 1–0 för hemmalaget. 

Men dramatiken var inte slut där. 

Kort senare var det i stället Häcken som tog sig fram och när Anna Anvegårds pass hittade fram till Katariina Kosola kunde ytterbacken enkelt slå in bollen mellan benen på Tamminen i målet. 

Hammarby ute efter straffdramatik

Till slut krävdes straffar. Där Clarissa Larisey blev den stora hjälten för Häcken. 

– Det känns fantastiskt. Komma hit och vinna på bortaplan efter vårt tuffa schema och allting. Efter förlängning och straffar. Det är den bästa känslan som finns egentligen, säger Häckens Josefin Rybrink. 

Hammarbys Alice Carlsson blev i samma veva syndbock när hon drog den avgörande straffen över. Efter missen kunde Hammarbys lagkapten inte hålla tårarna tillbaka och fick tröstas av ledare på innerplan. 

– Det känns som att jag har svikit klubben, laget och alla som kommer hit och stannar över en förlängning och straffar. Känns som att man gör många besvikna, säger Carlsson i Aftonbladets sändning. 

Carlsson stöttas av sin tränare och lagkamrater. 

– Hon visar guts när hon går fram och tar den sista straffen. Alice kommer komma tillbaka starkare från det här, säger Martin Sjögren. 

– Det klart att det är tråkigt och det är inte bara hon som missar. Vi är otroligt många som missar. Innan straffläggningen tryckte vi på att vi gör det tillsammans oavsett utgång och resultat. Sedan är det alltid synd och i slutändan kommer folk titta på den sista straffen men vi har många straffar, inklusive mig, där vi kan göra bättre, säger Jonna Andersson. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.