Knarkligor tros ligga bakom ny mordvåg

TT-AFP

Publicerad 2024-03-31

Kustbevakning i en insats mot misstänkta knarkligor. Bilden är från i torsdags.

Två brutala angrepp som krävt flera dödsoffer skakar Ecuador, där knarkkartellers framfart sprider skräck.

Beväpnade kriminella grupper i landet har utfört två dödliga attacker på lika många dagar. Minst åtta personer dödades när ett beväpnat gäng gick till attack mot en grupp människor på lördagskvällen i hamnstaden Guayaquil. Lika många människor skadades när gänget anlände i ett fordon till stadsdelen Guasmo och öppnade eld mot offren.

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men Guayaquil i synnerhet och Ecuador i allmänhet har förvandlats till det nya brottsområdet för rivaliserande knarkkarteller i Latinamerika – ofta med nära kontakter till eller som delar av knarkgäng i Mexiko och grannlandet Colombia.

På fredagen kidnappade en beväpnad grupp flera personer i kustprovinsen Manabi. Polis misstänker att det kriminella gänget trodde att de besökande turisterna var medlemmar i en rivaliserande knarkkartell.

Fem av de kidnappade hittades senare mördade. Sex personer, varav fem underåriga, kunde fritas av polis. Två misstänkta gärningsmän greps av polis.

”Morden i Manabi påminner oss om att striden fortsätter. Narkotikaterrorism och de som stödjer den försöker finna sätt att skrämma oss, men de kommer att misslyckas”, skrev president Daniel Noboa på sociala medier.