Elin hängdes ut på Prime crime efter exets våld

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-04-01

Elin, som egentligen heter något annat, fick en chock när hon såg att rättegången mot hennes ex lagts ut som underhållning.

Efter år av våld och förföljelse anmäler Elin ex-pojkvännen till polisen.

När han till sist döms hoppas hon kunna gå vidare – i stället får hon se rättegången läggas ut som underhållning i den populära appen Prime crime.

– Det var en total chock. Det var fruktansvärt, säger Elin.

Det är en gammal kompis som hör av sig, bara en vecka efter att domen om grov kvinnofridskränkning mot expojkvännen fallit. Hon berättar att ljudupptagningen från rättegången om våldet mot Elin, som egentligen heter något annat, lagts ut på Prime crime.

Tjänsten säger sig vara Sveriges största rättegångsapp som erbjuder tusentals rättegångar mot en månadskostnad.

Elins fall är bildsatt med en närbild på hennes blåslagna ben där även hennes tatuering syns. Likt för samtliga vittnen är hennes för- och efternamn utskrivet. Den dömde mannen står bara med förnamn.

– Det första jag tänkte var, ”herregud, hur många har hört det här?”.

Utlämnande

Rättegången hade redan varit påfrestande och lett till flera veckors sjukskrivning från jobbet. När det handlar om brott i nära relation blir det väldigt privat, framhåller hon.

– Det var en surrealistisk känsla, att sitta där och berätta för okända människor och på väggarna rullar bilder på mina blåmärken och skador, säger hon och fortsätter:

– Jag blottar hela mig själv, det finns inget utrymme att inte göra det vid en sådan rättegång.

Att allt nu även låg ute på Prime crime var svårt att ta in.

– Det här är min privata grej, mitt trauma. Jag vill inte att det här ska definiera mig, att folk ska se mitt namn där och när de träffar mig tänka ”aha, det är du som blev slagen”.

Särskilt jobbigt var att familj, vänner och alla andra som behövde ställa upp i rättegången för henne också drogs in och fick sina namn offentliggjorda.

– Bara för att jag valde att anmäla detta så ligger deras namn uppe på den här jävla appen.

Utnyttjar öppenheten

Hon tycker i grunden att det är bra att rättsprocesser är öppna, men det måste hanteras ansvarsfullt. Det görs inte när allt läggs ut i sin helhet och brottsoffer och vittnen identifieras med namn, säger hon.

– Det är så oseriöst. Man utnyttjar offentlighetsprincipen på bekostnad av brottsoffers och vittnens lidande.

Risken är att samhället till slut agerar och inskränker öppenheten, tror hon. En konsekvens kan även bli att vittnen och brottsoffer avskräcks från att delta.

– Visste jag att rättegången skulle delas så här, så att vem som helst skulle kunna ta del av det, vet jag inte om jag hade velat genomföra rättegången. Det var redan så många gånger jag tvivlade på om jag över huvud taget orkade.