Hoppa till innehållet

Innehåll från T.LoopAnnons

Cirkulära datacenter - ett fundament för IT-säkerhet

Datacenter står för större klimatpåverkan än flyget, vilket datacenteraktören T.Loop vill ändra på. 

– Vi bygger datacenter i befintliga fastigheter och nyttjar restvärmen till att värma fastigheten och närliggande bebyggelse. Därmed minskar vi det totala CO2-utsläppet mer än vad själva datacenterdriften skapar, säger Staffan Stymne, vd T.Loop.

Digitala tjänster ses ofta som hållbara, men faktum är att IT-branschens klimatavtryck ökar kraftigt. I och med den snabba utvecklingen inom områden som AI, Internet of Things, VR, Blockchain så krävs det alltmer energi för att hantera all data och beräkningsmodeller. Enligt IEA (International Energy Agency) använde datacenter 460 TWh el år 2022. Med den extrema digitala utveckling som nu sker beräknar IEA vidare att elanvändningen hos datacenter kan fördubblas till ca 1000 TWh, motsvarande 4 procent av världens totala elanvändning.  Som jämförelse är Sveriges totala elanvändning ca 140 TWh.

Ökad medvetenhet 

EU:s nya krav på hållbarhetsrapportering har gjort allt fler företag medvetna om vikten av att köpa hållbara datacenterlösningar. 

— Nordiska datacenter är de mest klimatsmarta och i samband med att det börjar uppstå brist på datacenterkapacitet på flera marknader ser vi att allt fler utländska aktörer säkrar upp sin kapacitet genom att etablera sig i Sverige, säger Cecilia Hjertzell, CSO & CMO på T.Loop.

Pionjär inom datalagring.

I princip all energi som ett datacenter använder omvandlas till värme. Men idag byggs de flesta datacenter långt från annan bebyggelse. Det gör det svårt att skapa en effektiv värmeåtervinning eftersom det inte finns någon avsättning för värmen. Samtidigt finns det ett ökat behov av att lagra data nära användarna för att undvika fördröjning i dataöverföringen. T.Loop vill minska branschens enorma klimatavtryck genom att skapa stadsnära datacenter som även är nära användarna av data. 

Ett enkelt koncept. T.Loops Data Energy Center:  

* installeras i befintliga byggnader där de samnyttjar fastighetens infrastruktur 

* har effektiva kyllösningar såsom vätskekylning som kraftigt reducerar energianvändningen jämfört med konventionell luftkylning

* återanvänder restvärmen till att värma fastigheten, närliggande fastigheter eller fjärrvärmenätet

* använder datacentrets reservkapacitet till att stötta energinätet genom så kallad nätbalansering eller att jämna ut effekttoppar

Förutom hållbarhet är säkerhet och fysisk rådighet en viktig fråga för de som hyr datacenterkapacitet. Från EU införs nu ett stort antal lag- och regelkrav som handlar om cybersäkerhet, data, hantering av persondata och inte minst AI och bötesbeloppen för de som inte följer reglerna kan bli enorma.

— På T.Loop bygger vi datacenter som skapar rätt förutsättningar för att våra kunder ska kunna fortsatta utveckla sina digitala affärsförmågor och sin konkurrenskraft med full regelefterlevnad. Främst för att vi kan erbjuda lokala datacenterlösningar som en tjänst och att känslig data och kritiska affärsprocesser därmed kan hållas fysiskt separerat, fortsätter Cecilia.

Även beroendet av de stora amerikanska aktörerna är en stor fråga för EU. Europas möjlighet till fortsatt digitalisering är en viktig säkerhets- och suveränitetsfråga för EU. 

Genom att vi bygger en plattform av många, decentraliserade datacenter så kan de backa upp för varandra och därmed minimera risken för avbrott eller dataförlust för våra kunder. 

—  Vår cirkulära affärsmodell tillsammans med vårt decentraliserade koncept gör att T.Loop bidrar till hållbarare städer, energiomställningen och inte minst ett säkrare och mer robust samhälle, avslutar Staffan.

Om T.Loop
T.Loop (Therma Loop AB) är en svensk datacenteroperatör, grundat 2020. T.Loop:s koncept för Data Energy Center reducerar koldioxidutsläppen med 100% och energikostnaderna med 30%, jämfört med konventionella datacenter. 

T.Loop var först i världen med att installera så kallad immersion cooling rack i en kommersiell fastighet. där servern sänks ner i en termisk vätska.  

www.tloop.se 

*) Enligt Electricity Report från International Energy Agency, IEA, i januari 2024

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med T.Loop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera