Hoppa till innehållet

Nytt prisrekord för guld efter stärkt tro på räntesänkningar

USA-inflationen i februari som blev känd i fredags följdes av en kraftig ökning för guldpriset, som på måndagen utökade sin uppgång till nya rekordnivåer på mer än 2.250 dollar per uns.

Samtidigt stiger USA:s börsterminer inför måndagsöppningen, och i Asien steg Kinabörserna kraftigt på starka PMI-data.

Foto: Andreas Gebert

Råvarumarknaden var stängd i fredags, men på skärtorsdagen steg guldpriset 2 procent och på måndagen, annandag påsk, fortsatte uppgången med drygt 1 procent till 2.259 dollar per uns, motsvarande cirka 850 kronor per gram.

Det motsvarar en uppgång på 9,5 procent sedan årsskiftet och 24 procent sedan ett år dessförinnan.

Måndagens uppgång kommer i kölvattnet av långfredagens inflationsstatistik, som visade att USA:s konsumentpriser exklusive mat och energi steg 2,8 procent i årstakt under februari. Det var i linje med förväntningarna, och stärker enligt Bloomberg marknadens tro på att räntesänkningar – som allt annat minskar alternativkostnaden för att äga guld, och därmed stimulerar efterfrågan och i sin tur priset på tillgången – är på väg. 

Flera drivkrafter ligger bakom den senaste tidens guldprisuppgångar, som summerar till 14 procent sedan mitten av februari. Förutom förestående globala lättnader i penningpolitiken har ökad oro i Mellanöstern och Ukraina bidragit, och dessutom har centralbanker – särskilt Kinas – köpt guld den senaste tiden enligt Bloomberg.

På aktiemarknaden steg USA:s börsterminer på annandagen inför börsöppningen på Wall Street, vars börser till skillnad från Stockholmsbörsen håller öppet. Dow Jones- och S&P 500-terminerna var upp 0,3-0,4 procent några timmar före öppning.

I Asien, där Australien- och Hongkong-börserna höll helgstängt men marknaderna i Kina och Japan var öppna, steg Kinas CSI 300-index nästan 2 procent efter starkare PMI-data för mars än väntat: Caixin/S&P:s tillverknings-PMI steg från 50,9 i februari till 51,1 i mars, vilket var starkare än väntade 51,0 enligt Reuters, och den femte månaden i rad med en notering över 50.

Tokyobörsens Nikkei-index backade dock 1,4 procent på måndagen, bland annat efter att den kvartalsvisa undersökningen Tankan, där landets största bolag tillfrågas om hur de ser på framtiden, visat på dystrare utsikter.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera