Mystisk stank förbryllar Finland: ”Van vid grill, men det här...”

Publicerad 2024-04-01

Lök och ägg?

Krabbor?

Kloak eller svavel?

Vad var det egentligen som luktade i Helsingfors?

Sociala medier i Finland svämmade över av frågetecken på söndagen. En äcklig stank spred sig över huvudstaden Helsingfors under söndagen.

Boende beskrev lukten som så illa att de ville skydda näsa och mun, skriver Helsinging Sanomat.

– Balkongdörren var öppen och jag var tvungen att stänga dörren på grund av lukten, säger Kajsa Sutonen till HS.

Vissa tyckte att den påminde om bränd gummi, kloak eller svavel. Andra undrade om det kanske var krabbor eller andra livsmedel.

– Man är van vid lukten av grill, men det här är annorlunda. Luften luktade lök och ägg, säger läsaren Salli Raeste till HS.

Ingen myndighet vet

Räddningstjänsten fick flera larm om den märkliga stanken, men kunde inte hitta någon orsak. Däremot konstaterades att det inte var någon hälsofara för allmänheten, även om lukten kanske inte uppfattades så angenäm.

Flera myndigheter kopplades in, men inte heller de kunde lösa gåtan, rapporterar Iltalehti.

Finlands gränsbevakningen undersökte havsområdet i Finska viken. Inget napp där.

”De estniska myndigheterna har också kontaktats om saken. De hade inga observationer av anomalier på det estniska territoriet”, skriver gränsbevakningen i ett pressmeddelande.

Det meteorologiska institutet, larmcentralen och Helsingsfors miljömyndighet har inte heller några svar. Även Strålskyddsmyndigheten har gjort analyser och kommit fram till att det i alla fall inte rör sig om strålning.

Teorier om orsaken

Även om det inte finns några svar så finns det teorier.

Martin Forsius är forskningsprofessor på Finlands miljöcentral och har en aning.

– Min gissning är att det här är relaterat till någon form av industriellt utsläpp. Men det här är helt spekulationer, säger han till Iltalehti.

Det finns även observationer av en märklig lukt i ryska Sankt Petersburg, rapporterar Iltalethi med hänvisning till ryska medier. I fredags ska en stank ha spridit sig i Sankt Petersburg och enligt ryska Vodokanal kan det ha varit från ett utsläpp.

Den finska meteorologen Jouko Korhonen säger till Iltalehti att det är möjligt att lukten kan ha färdats därifrån till Finland.

– Vinden har blåst ända till Finska viken. Om det luktade i Sankt Petersburg kanske det var samma lukt, säger han.

Följ ämnen i artikeln