Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från platsen visar en totalförstörd byggnad nära Irans ambassad. Foto: MAHER AL MOUNES

Israelisk attack mot Irans konsulat i Damaskus

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har dödats i en attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. Israel pekas ut som ansvarigt för attacken.

Två iranska generaler, varav en uppges vara generalen Mohammad Reza Zahedi, och fem officerare ska ha dödats.

Libanons Iranstödda islamistmilis Hizbollah varnar nu för hämnd.

Israeliskt stridsflyg ska enligt Syrien och Iran ligga bakom attacken mot konsulatet, beläget i centrala Damaskus. Enligt obekräftade uppgifter har sju personer dödats i attacken som totalförstörde konsulatet.

Det iranska revolutionsgardet uppger att två generaler och fem officerare har dödats, rapporterar AP.

Enligt iranska statliga medier dödades den ledande generalen Mohammad Reza Zahedi i attacken.

Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian säger att Israel kommer att hållas ansvarigt för attacken som han kallar ”ett brott mot alla internationella konventioner”.

Uppgifterna har inte kommenterats av Israel.

Flera attacker mot Syrien

De senaste dagarna har Israel genomfört flera flygräder mot mål inne i Syrien. Under söndagen genomförde israeliskt stridsflyg attacker mot en forskningsanläggning i Jamraya strax utanför Damaskus. Två personer dödades enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som har sin bas i Storbritannien.

I förra veckan pekades Israel ut som ansvarigt för en flygräd i närheten av Aleppo i Syrien, där den islamistiska rörelsen Hizbollah tros ha varit måltavla. Minst 42 personer – 36 syriska soldater och sex medlemmar av den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah – dödades enligt SOHR.

Experten: En allvarlig signal

Måndagens attack är den första som har träffat en utländsk beskickning, menar Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare vid FOI.

– Det finns alltid respekt för diplomatiska värden, även i krigstid. Så det är en allvarlig signal i sig, säger han.

Hossein Akbari, Irans ambassadör i Syrien, och Faisal Mekdad, Syriens utrikesminister, har båda fördömt Israel. Enligt Alexander Atarodi kan det öka pressen på Iran att agera, vilket inte skett vid tidigare attacker.

– Det kommer i en väldigt oläglig tid i regionen, säger han.

Agerandet skulle kunna bli diplomatiskt, militärt eller ekonomiskt, menar han.

– Det har höjt riskerna för ytterligare konfrontation på ett eller annat sätt.

Hizbollah hotar Israel efter attack

Libanons Iranstödda islamistmilis Hizbollah varnar nu för hämnd.

”Självfallet kommer detta brott inte att passera utan att fienden åsamkas straff och hämnd”, säger Hizbollah i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.