Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

TV: Pressat AIK vann i omstarten - Modesto hjälte mot BP

Allsvenskan

VÄLLINGBY. Krisande AIK fick jubla i allsvenska omstarten.
Det blev seger med 2-0 borta mot BP - ett skönt resultat för ifrågasatte Andreas Brännström. 
- Det är svårt att säga en procentsats. Men det var nog nära (att Brännström fick sparken, reds. anm), medger AIK-tränaren. 

Foto: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Efter en krisartad vårsäsong spelade AIK:s herrlag sin första match i allsvenskan efter sommaruppehållet under lördagen. Andreas Brännströms mannar tog sig an BP på bortaplan.

AIK fick också en drömstart på drabbningen. I den sjätte minuten bjöd Bilal Hussein på en djupledsboll fram till en framstormande Rui Modesto, som vek in från kanten och sköt in 1-0 mellan benen på Filip Sidklev i hemmamålet.

Samme Modesto satte 2-0 till AIK i den 18:e minuten. Då med skallen. Ett inlägg från nämnde Hussein nickades in av högerbacken.

- En överraskning för mig (att göra mål på nick, reds. anm). Men det var ett bra inlägg och jag var fri i straffområdet. Det var ganska enkelt för mig att göra målet, sa Rui Modesto till Discovery+ i paus.

Annons

De svartgula ledde med 2-0 inför andra halvlek. I paus tvingade man dock byta ut Abdussalam Magashy. In kom Jimmy Durmaz.

- Magashy fick lite problem sista minuterna (i första halvlek, reds. anm), sa AIK-tränaren Andreas Brännström till Discovery+ i paus.

I den 50:e minuten var AIK nära att öka på till 3-0. Då fick Omar Faraj till ett skott som gick i ribban. Returen var John Guidetti sedan på god väg att stöta in i mål, men då räddade Sidklev.

Men bakåt höll bortalaget tätt. Man vann matchen med 2-0 och tog därmed tre väldigt viktiga poäng i kampen om ett nytt allsvenskt kontrakt. Samtidigt var det även AIK:s första allsvenska seger sedan i den tredje omgången mot Hammarby (2-0) i april. 

- Det var ett tag sedan (seger i allsvenskan), men vi började riktigt bra första 15 minuterna. Då var vi brutala, men sedan gick vi lite på resultat. Då såg det ut som det såg ut. Tre poäng var det viktigaste i dag, säger AIK-kaptenen Alexander Milosevic till Discovery+.

Annons

- Vi visade direkt att vi hade ganska mycket energi i kroppen. Vi gick in i närkamperna och körde därifrån, fortsätter han. 

På frågan om vad som är och har varit jobbigast för AIK med det utsatta läget i tabellen är Milosevics svar:

- Att inte vinna fotbollsmatcher. Man vill alltid vinna. Man spelar fotboll för att vinna och man tränar hårt för att vinna. Att inte göra det är tufft, men det finns inget annat vi kan göra är att fortsätta träna. Vi har fixat sängar på Karlberg nu, träningsanläggningen. Det är mycket extra tid där nu, säger han och skrattar.

Andreas Brännström är också nöjd efter matchen.

- Svår bortamatch. Konstgräs, varmt, ganska tuffa förutsättningar och ett bra och jäkligt lurigt BP. Vi fick en start som vi inte är vana vid, att spela på ledning. Det var längesedan. Det hjälpte lite, säger AIK-tränaren under presskonferensen och fortsätter:

Annons

- Vi är glada över poängen och vi gjorde en jäkla arbetsinsats.

Andreas Brännström är tacksam över att han fått fortsatt förtroende som AIK-tränare av nye sportchefen Thomas Berntsen, som trots den stormiga perioden som innehållit avgångskrav mot Brännström valt att behålla coachen.

- Skönt att vi ger tillbaka (till honom). Han har kommit in som en positiv kraft och varit opåverkad, i den mån man kan vara opåverkad i AIK. Det är skönt att vi kan ge tillbaka.

Trodde du själv att du skulle sitta här som AIK-tränare i dag eller trodde du att du skulle få lämna under uppehållet?
- Det är svårt att säga en procentsats. Men det var nog nära (att Brännström fick sparken, reds. anm).

På frågan varför han tror att han var nära att få lämna svarar Brännström:

- Branschen är resultatorienterad och någonstans går gränsen.

Annons

AIK ligger med sina tio poäng på kvalplats men har nu bara en poäng upp till Degerfors på säker mark.

BP är sexa i den haltande tabellen. Laget har skrapat ihop 19 poäng.

- Första halvlek var det lite svagt defensivt. Vi kom inte riktigt upp i presspelet och de fick stå ganska ostört med bollen. Sedan gjorde de två mål, och jag tycker att vi gjorde det lite svagt. De gjorde samtidigt en ganska stabil match. Vi får kolla oss själva i spegeln, och jag gillar inte att ge kängor, men det får nog domarna också göra faktiskt. Det är lite ilska så här efteråt, säger BP:s Tim Waker till Discovery+ och fortsätter:

- Det är mycket småsaker på planen, och jag tycker att det fanns situationer som kunde hanterats bättre. Jag kollar samtidigt alltid på vår egen insats, då det är vi som i slutändan måste höja oss. För vi har ett tillräckligt bra lag och en spelidé som gör att vi ska kunna vinna. 

Annons

Den 7 juli öppnar det svenska transferfönstret. Då blir AIK:s nyförvärv Dino Besirovic och Mads Thychosen spelklara. Vidare skrev Aftonbladet i dagarna att Lukas Mühl är på väg att skriva på för klubben.

BP:s lag: Filip Sidklev - Kevin Ackermann, Amadeus Sögaard, Torbjörn Heggem - Alexander Jensen, Samuel Leach Holm, Ludvig Fritzson, Tim Waker (Liam Jordan, 94) - Oscar Pettersson (Samuel Kroon 65), Nikola Vasic, Marijan Cosic (Gustav Sandberg Magnusson 82).

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Rui Modesto, Sotiros Papagiannopoulos, Alexander Milosevic, Jetmir Haliti (Robin Tihi 70), Erick Otieno (Taha Ayari, 89) - Bilal Hussein (Axel Björnström 81), Aboubakar Keita, Abdussalam Magashy (Jimmy Durmaz 46) - John Guidetti (Zachary Elbouzedi 70), Omar Faraj.

LIVEMATCH
Clock'
MATCHFAKTA
Straffar
-
Aggregerat resultat
-
Målskyttar
Varningar / Utvisningar
Liga / Turnering
Publik

Allsvenskan

Tabell

# Lag S V O F +/− P
1 Malmö FF Champions League-kval 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF Europa Conference League 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF Europa Conference League 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 GAIS 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo Nedflyttning-kval 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK Nedflyttning 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF Nedflyttning 3 0 0 3 -4 0
Publicerad 2023-07-01 kl 16:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto