Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Karlsson

Erik Karlsson om tuffa tiden: ”Det är givetvis tråkigt”

Erik Karlsson var sommarens stora NHL-trejd och stjärnbacken kom till Pittsburgh Penguins som en nyckelkugge i jakten på en Stanley Cup.

Nu är slutspelchansen i det närmaste borta och Karlsson, som gjorde över 100 poäng förra säsongen, har knappt hittat målet alls i år.

– Givetvis väldigt tråkigt, säger Karlsson.

Foto: Johan Eriksson
Foto: CHARLES LECLAIRE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: CHARLES LECLAIRE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Förra säsongen slog han till med 101 poäng – ett personligt rekord och en språngbräda som gjorde att bottenlaget San Jose kunde byta bort Karlsson trots hans jättekontrakt med en lönetaksträff på 11,5 miljoner dollar. 

Pittsburgh nappade. 

Tanken var att Karlsson skulle komma in med sin offensiva kraft och ge klubbikonen Sidney Crosby och andra storstjärnan Jevgenij Malkin en chans att gå för ännu en Stanley Cup innan deras karriärer är över. 

Karlsson, som hade bud från flera håll, såg också Penguins som en bra chans att till slut nå Stanley Cup.

För trots att Karlsson levererat poäng hade åren i Kalifornien blivit allt mer av en resultatmässig ökenvandring efter den första säsongen. Då, 2018-19, tog sig Sharks till konferensfinal men därefter har inte Karlsson spelat en enda slutspelsmatch. 

Karlsson om slutspelsläget: ”Känns sådär”

Det ser i nuläget inte ut som att det blir nån den här säsongen heller. 

Med nio matcher kvar har Penguins sju poäng upp till sista wildcardplatsen, och The Athletic sätter Penguins chanser att ta sig till slutspel på fem procent. 

– Det känns sådär. Det har inte varit den bästa säsongen för oss. Men jag tycker vi försöker kriga på. Nu har vi nio matcher kvar och ska föröka göra det vi kan för att ge oss själva en chans, säger Erik Karlsson efter Pittsburghs morgonvärmning i Madison Square Garden i New York, inför mötet mot New York Rangers under natten mot tisdag.

Ni måste ta er förbi fyra lag för att nå sista slutspelsplatsen, vad är det som behövs för att göra det?

– Att vi vinner och de andra förlorar, det är inte mycket mer än det, tyvärr. Det enda vi kan ta hand om är vårt eget. Vi försöker hålla i det och och hålla oss själva motiverade och spela så bra vi kan och vinna så mycket vi kan. Det som händer runtom oss, det är bara att hoppas att det går vår väg och gör det inte det så har vi gjort vårt eget…

Du kom till Pittsburgh med större förhoppningar än det här. Vad är det det beror på, att ni är i den här prekära situationen?

– Det är en bra fråga. Det är nog inget vi riktigt reflekterat över än. Man får se sen när man går igenom säsongen, vad det var som inte gick som vi ville. Just nu så tror jag vi bara fokuserar på det vi kan göra. Vi vet vilken situation vi har satt oss själva i, så det är bara att ta det match för match. Förhoppningsvis kan vi vinna resten av matcherna och hoppas att vi har nån tur på vår sida. 

”Svårt att sätta fingret på”

Ett av problemområdena för Penguins har varit spelet i numerärt överläge. Trots att man kan ställa upp med tre av de senaste 15 årens största offensiva hot i Crosby, Malkin och Karlsson har det inte velat sig för Penguins – som nu befinner sig på en trettioendeplats i powerplaystatistiken.

Hur kommer det sig?

– Ja, det är också en sån grej som är svår att sätta fingret på, vad det kan vara. Vi har inte riktigt fått ihop det. Det är svårt ibland att ratta skeppet när det har gått så pass långt att vi inte känner att vi är riktigt komfortabla, kanske. Jag vet inte riktigt vad det är. Det är givetvis väldigt tråkigt, givetvis nånting som måste förbättras i framtiden om vi ska kunna bli det laget som vi vet att vi är. 

Och för din egen del, det har inte rasslat in mål och poäng som i fjol…

– Nej, det har det ju inte riktigt… Så är det ibland, jag har inte riktigt fått det att stämma. Det är också svårt att säga exakt vad det kan vara. Så är det ibland, säger Karlsson. 

Ska man vara exakt så har det varit väldigt långt mellan nätrasseln för Karlsson, faktiskt. Se bara på de här mörka siffrorna: 

Mars: Noll mål.

Februari: Ett mål.

Januari: Ett mål.

December: Noll mål. 

Totalt står Karlsson på åtta mål och 46 poäng just nu, vilket alltså innebär att han får fullt upp med att ens ta sig halvvägs till fjolårets 101 poäng. 

– Det är bara att kriga på. Jag känner mig bra, kroppen känns bra. Allting finns där, det är bara att försöka få det på plats. 

Blir det mer frustrerande när det är i nytt lag den här säsongen, du har en hög lönetaksträff och så vidare, känner du av det mer?

– Njae, det är en del av det man gör. Så det är ingenting jag inte har hanterat eller dealat med under de senaste 15 åren här borta så det är inget annorlunda nu. Sen, givetvis, man vill alltid vara bättre och göra det bättre, speciellt när man kommer in till ett nytt lag, med stora förhoppningar. Givetvis är det lite tråkigt att det blivit som det blivit. Men samtidigt så känns det som jag är i en bra situation i mig själv och jag känner mig bra, så det är ingenting jag tror kommer hålla i sig. 

Efter den här säsongen har Erik Karlsson tre år kvar på sitt jättekontrakt, värt 92 miljoner dollar – runt en miljard kronor. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige