Trump betalar miljardborgen och får munkavle

TT-AP

Publicerad 2024-04-02

Donald Trump. Arkivbild.

Donald Trump har betalat borgenssumman på nära två miljarder kronor i det civilrättsliga bedrägerimålet i New York, visar domstolsdokument.

Samtidigt har han i ett annat ärende förbjudits att prata om den ansvarige domarens dotter.

Måndagen blev en händelserik dag i två av de fyra rättsfall där den amerikanske ex-presidenten står åtalad.

I bedrägerimålet där en domare i februari slog fast att Trump, hans söner och andra chefer övervärderat sina fastigheter för att få billigare lån och därmed skattelättnader, betalade han de motsvarande knappt 1,9 miljarder kronor i borgen som han var tvungen att göra.

Ursprungligen ålades han att betala motsvarande omkring 5 miljarder kronor men efter att ha överklagat sänktes beloppet förra veckan av en överklagandedomstol på Manhattan.

Om bedrägeridomen mot Trump står sig kommer han dock tvingas betala hela ursprungsbeloppet plus ränta.

Vad gäller det andra aktuella ärendet beslutade domstolen att Trump inte får uttala sig om dottern till den ansvarige domaren, framgår av domstolsdokument.

Beslutet, en så kallad ”gag order”, kommer kort efter att Trump gjort ofördelaktiga uttalanden om domaren Juan Merchans dotter på sociala medier. Så sent som förra veckan ålades Trump med förbud om att uttala sig om vittnen, åklagare, domstolspersonal och jurymedlemmar med kopplingar till rättegången.

Rättegången rör bland annat utbetalningar via Trumps före detta advokat och fixare Michael Cohen till porrskådespelaren Stormy Daniels, med kravet att hon skulle hålla tyst om en sexuell relation med Trump.