Stämmer det verkligen att man förbränner extra kalorier i soffan?

Min träningskompis säger att ju hårdare vi anstränger oss, desto fler kalorier förbränner vi – även om vi bara lägger oss i soffan. Är det sant?

© Studio Romantic/Shutterstock

Du kan faktiskt fortsätta att förbränna kalorier efter att du har lagt dig på soffan. Efterförbränningen beror på den syreskuld som uppstår, även kallad EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption).

Fördelen med syreskulden är att den huvudsakligen förbränner fett.

Den uppstår så snart du har slutat träna och kulminerar efter cirka 45 minuter. Effekten kan dock hålla i sig i flera dagar.

Syreskulden kan leda till att du förbränner upp till 15 procent extra kalorier, men då gäller det att du har tränat rätt.

Syrebrist ökar förbränningen i soffan

Studier visar att din sammanlagda efterförbränning blir störst om du tränar anaerobt under ditt träningspass.

Det innebär att du tränar så hårt att din kropp måste producera muskelbränslet adenosintrifosfat, ATP, samtidigt som det inte finns tillräckligt mycket syre att tillgå i kroppen.

Därför rekommenderar forskarna att du använder träningsformer som består av hårda intervaller varvade med pauser – som exempelvis HIIT (högintensiv intervallträning), som du kan välja att träna på många gym.

Intervaller ger en högre efterförbränning än träning på en lägre, jämn intensitetsnivå.

Efterförbränningen förstärks framför allt av den syreskuld som anaeroba intervaller orsakar.

Detta underskott innebär att kroppen efter träningspasset behöver extra energi för att återställa ATP och återuppbygga muskelproteinerna – under tiden som du ligger och bara latar dig.

Kroppen kämpar efter hård träning

Den efterförbränning som beror på syreskuld, även kallad EPOC, bygger upp kroppen igen efter att den har lidit av syrebrist under hård träning.

Ämnesomsättningen håller i gång kroppen

När du vilar är kroppens syreförbrukning låg och styrs av basalmetabolismen. Den håller i gång ditt hjärta, dina lungor och samtliga övriga organ dygnet runt, oavsett vad du har för dig.

1

Hård träning orsakar syrebrist

Under träningen ökar ditt behov av syre så att det överskrider basalmetabolismens nivå. Tränar du i hårda intervaller så uppstår en syrebrist eftersom alla nödvändiga processer i kroppen konkurrerar om resurserna.

2

Syreskulden återupplivar kroppen

Efter träningen ligger syreförbrukningen och därmed förbränningen fortfarande extra högt. Fenomenet kallas syreskuld. I det tillståndet återskapas muskelbränslet ATP, medan avfallsämnen som mjölksyra bryts ned.

3
© Shutterstock & Lotte Fredslund