Myt om italienares gestikulerande sann

En studie, om än liten, bekräftar fördomen om att italienare gestikulerar mer än svenskar när de pratar. Italienska Lazio's tränare Giovanni Martusciello gör de under en match mellan Lazio och Frosinone i mars.
En studie, om än liten, bekräftar fördomen om att italienare gestikulerar mer än svenskar när de pratar. Italienska Lazio's tränare Giovanni Martusciello gör de under en match mellan Lazio och Frosinone i mars. Foto: Alfredo Falcone/AP/TT

Att italienare gestikulerar mer med händerna när de pratar än vad svenskar gör är en välkänd myt. Nu pekar en studie på att det är sanning.

Det är en stereotypisk bild som de flesta känner igen - att sydeuropeér viftar med armarna och rör mer på händerna när de ska berätta något än vad stela nordbor gör. Och en liten studie från Lunds universitet säger inte emot.

– Det mest förvånande är inte skillnaden i antal gester utan att det var en så stor skillnad i vilka typer av gester som personerna gjorde, säger Maria Graziano, docent vid språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet och studiens försteförfattare.

Laddar…