Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela hans trygghet försvinner” – se hur föräldern Rebecca Kny tänker om att förskolan Solrosen i Charlottenberg, där hennes son går, ska läggas ned. Foto: Håkan Wikström/SVT

Oro efter beslut om att stänga förskolor i Charlottenberg: ”Inte för barnens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två veckor sedan fick de besked om att förskolorna Solrosen och Gullvivan i Charlottenberg ska stängas till hösten. Nu lever föräldrarna i ovisshet om vad som ska hända.

– Vi vet inte om barngruppen splittras, om barnen skiljs från vänner och pedagoger. Eller ens om de har en plats i Charlottenberg, säger föräldern Ida Nilsson.

Nye skolchefen Daniel Nordström i Eda kommun har fått i uppdrag att hitta besparingar, och det är i förskolan man har hittat möjligheter.

Det finns en överkapacitet av förskoleplatsen i kommunen, vilket har gjort att bildningsnämnden nu har klubbat ett beslut om att stänga förskolorna Solrosen och Gullvivan inne i Charlottenberg. Det skulle generera ca 3 miljoner i besparingar 2024 och uppåt 10 miljoner 2025 eftersom ett 20-tal barnskötare och pedagoger blir övertaliga och får sluta.

”Strider mot Skolverkets rekommendationer”

– Ja, det finns en överkapacitet, och man måste förstå att kommunen måste spara, men med det här beslutet så kommer man att bryta mot skolverkets rekommendationer. De lokaler som blir kvar är inte anpassade till så stora barngrupper som det kommer att bli, säger Johanna Johansson, förälder till ett av barnen på Solrosen.

Rebecca Kny, som har ett barn med särskilda insatser, är oroad över att Solrosen, som är anpassad efter hennes barns behov, nu kan tvingas stänga.

– Solrosen är en av få förskolor i kommunen som är anpassad för de här barnen. Vi har fått besked om att man kan anpassa andra förskolor också, och det kanske man kan invändigt, men utemiljön är inte alls så bra som här.

Alla får inte plats i Charlottenberg

Barnen kommer att erbjudas plats på Nya Grottan och Hjorten, men samtliga barn kommer inte att få plats i centrala Charlottenberg.

Då finns det plats på Droppens förskola som ligger i Hammar.

– Det finns föräldrar som inte har körkort, hur ska de kunna hämta och lämna i Hammar? Och vem bestämmer vilka barn som inte får plats inne i Charlottenberg, säger föräldern Rebecka Nilsson.

På onsdagen ska förslaget upp i kommunstyrelsen i Eda, som ska ta slutgiltigt beslut om den eventuella nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.