Hoppa till huvudinnehållet

Bostadspriser upp igen – möjligt trendbrott

Publicerad:
För tredje månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige. Arkivbild.
För tredje månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige. Arkivbild. Foto: Judit Nilsson/SvD/TT

För tredje månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige. Är det ett trendbrott vi ser? Ja, kanske.

– Det värsta är nog över nu, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

I mars månad steg bostadspriserna i Sverige med 1,9 procent som helhet, jämfört med februari, visar ett index från statliga bolånebanken SBAB. Det är tredje raka månaden som pilarna pekar uppåt på marknaden – och enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är det ett trendbrott, om än litet, vi nu ser.

– Det här pekar på att marknaden har bottnat. Nu ser det ljust ut, det är tredje månaden i rad som priserna stiger. Det värsta är över, om inget oförutsett tillstöter, säger han till TT.

Lägenheter överraskar

Villapriserna steg med 2,2 procent medan lägenhetspriserna gick upp med 1,2 procent. Och just det är något som förvånar Robert Boije en smula.

– Ja, med tanke på att vi har fått indikationer på att många bostadsrättsföreningar ännu inte har höjt månadsavgifterna i paritet med ökade kostnader och ränteuppgångar, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte om köparna har vägt in det.

Boije tror dock inte att eventuella månadsavgiftshöjningar kommer att komma som någon chock för nyblivna bostadsrättsinnehavare.

– Kanske för några hushåll, men de allra flesta har ändå goda marginaler, säger han.

Har tillförsikt

Totalt sett har bostadspriserna stigit med drygt fyra procent sedan årsskiftet. Även den underliggande trenden, där man justerar prisuppgången för hur mycket priserna normalt brukar ändras, är på uppåtgående. Robert Boije menar att det kommer bli mycket intressant att följa utvecklingen under våren.

– Vi har tillförsikt inför den kommande tiden. Men samtidigt vill jag vara försiktig och jag tror inte på några stora prisuppgångar. Det kommer nog inte vara någon tjurrusning på prisfronten, säger han.

Fakta: Så utvecklades priserna på bostäder i mars

Lägenhetspriserna steg med 1,2 procent jämfört med februari i hela Sverige. Störst var ökningen i Stormalmö (2,9 procent). I Storstockholm steg priserna med 1,6 procent.

Villapriserna steg med 2,2 procent i hela Sverige. Den största ökningen hittar vi i södra Sverige (3,1 procent).

SBAB bostadsprisindex bygger på prisnoteringar från samtliga bostadsförsäljningar som har registrerats av Booli under månaden. Indexet tar även hänsyn till information om bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våningsplan, månadsavgifter och geografisk placering.

Källa: SBAB

Artikeltaggar

BooliBostad och byggenBostadspriserSBAB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.