Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerregeringen gillar helt enkelt inte hyresrätter

Regeringens politik stoppar byggandet av nya hyresrätter och förvärrar krisen i byggbranschen, skriver Vänsterpartiets gruppledare och oppositionsråd från Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ska det bli lättare att byta juridiskt kön? Johan Hultberg (M) tycker att det tar för lång tid i dag. Sarah Kullgren (KD) tycker att riskerna med förslaget inte tas på allvar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Clara Lindblom (V), gruppledare och bostadsborgarråd i Stockholm.
Foto: MAURIS OTTERLOO
Daniel Bernmar (V), gruppledare och kommunalråd i Göteborg.
Foto: Pressbild
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.
Foto: Pressbild
Investeringsstödet för byggande av hyresrätter var en viktig anledning till att det byggdes hyresrätter med rimliga hyror, skriver debattören.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

DEBATT. Vi står inför en akut brist på bostäder som människor har råd att bo i. 

I det här läget vore det rimligt att tro att regeringen gör allt i sin makt för att få fart på byggandet av hyresrätter. Men det gör de inte. Högerregeringen gör som högern alltid gjort. De hänvisar till att marknaden ska lösa det eftersom de ser bostäder som varor, inte som hem.

Hyresrätter är en tydlig ideologisk fråga mellan vänster och höger. Vänsterpartiet vill bygga fler hyresrätter med rimliga hyror medan högerpartierna vill omvandla de hyresrätter som finns till bostadsrätter.

Vänsterpartiet vill kraftigt öka byggtakten och se till att det byggs fler hyresrätter som människor med vanliga jobb har råd med.

Högerpartiernas motstånd mot hyresrätter märks i storstäderna: Sedan millennieskiftet har över 30 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter av borgerliga majoriteter i Stockholm. När borgarna styrde Göteborg rev de upp planer på att bygga tusentals nya hyresrätter samtidigt som de försökte ombilda 10 000 hyresrätter, vilket vi satte stopp för. I Malmö säljs stadens mark ut på löpande band till privata byggherrar för att bygga bostadsrätter.

När högerpartierna tog över regeringsmakten satte de direkt käppar i hjulet för hyresrätter genom att ta bort de statliga stöd som gjort det möjligt att bygga hyresrätter.

Förra året såg vi hur byggandet halverades jämfört med året innan och sedan dess har det fortsatt rasa. Både fack och branschorganisationer menar på att det råder kris i byggbranschen och att de inte sett något liknande sedan 90-talskrisen. 

Samtidigt som anställda i hela byggsektorn sägs upp väljer högerregeringen att gå vidare med nedskärningar i a-kassan. Det är ett hån inte bara mot arbetslösa till följd av byggkrisen utan mot hyresgäster i stort som ofta har mindre ekonomiska marginaler och drabbas hårdare vid arbetslöshet än de som äger sitt boende. 

Viktig anledning

Investeringsstödet för byggande av hyresrätter var en viktig anledning till att det byggdes hyresrätter med rimliga hyror. På fem år betalade staten ut 8,5 miljarder i stöd som ledde till att drygt 30 000 nya hyresrätter med pressade hyror byggdes. Det kan låta som mycket pengar men jämförelsevis väntas staten lägga 8,2 miljarder på RUT-bidrag bara i år. 

Investeringsstödet var uppenbarligen framgångsrikt och ledde till ökat byggande, men naturligtvis tog den SD-ledda regeringen bort det eftersom de inte vill bygga hyresrätter. 

Vänsterpartiet vill kraftigt öka byggtakten och se till att det byggs fler hyresrätter som människor med vanliga jobb har råd med. Kommunerna har ett viktigt ansvar i plan- och byggprocesser, markpolitik och att inte minst se till att allmännyttan bygger hyresrätter.

I Stockholm och Göteborg, där vi är en del av rödgröna styren, har vi ambitiösa mål för att bygga fler hyresrätter. Våra allmännyttiga bostadsbolag ska färdigställa tusentals nya hyresrätter de kommande åren. Men regeringen gör allt för att försvåra det.

Om vi ska bygga bort bostadsbristen krävs en långsiktig politik som säkerställer att byggandet inte stannar av i ekonomiskt svåra tider. Att återinföra investeringsstödet och ge bostadsbolag möjlighet att ansöka om statliga topplån skulle säkra både jobb och bostäder. Vi tar vårt ansvar i kommunerna, nu är det hög tid att regeringen tar sitt.


Av Clara Lindblom (V)

gruppledare och bostadsborgarråd i Stockholm

Daniel Bernmar (V)

gruppledare och kommunalråd i Göteborg

Emma-Lina Johansson (V)

oppositionsråd i Malmö