Det kan bli trafikproblem i västra Götaland, sydöstra Östergötland och östra Svealand under tisdagen på grund av snöfall och hårda vindar. Arkivbild.
Det kan bli trafikproblem i västra Götaland, sydöstra Östergötland och östra Svealand under tisdagen på grund av snöfall och hårda vindar. Arkivbild. - Foto: Mats Andersson/TT

SMHI varnar för väderkaos: Kan komma 20 centimeter snö

Ymnigt snöfall, som mest upp till 20 centimeter, och hård blåst. En orange vädervarning är utfärdad för nordvästra Götaland och södra Östergötland. Tusentals hushåll hade under morgonen ingen el.


Nära 14 000 hushåll var utan ström i Götaland och östra Svealand under tidig morgon. Strax efter klockan sex hade nästan alla fått tillbaka strömmen. SMHI:s orangea varning gäller i området fram till förmiddagen och hänger ihop med ett nederbördsområde som under natten har flyttat sig uppåt från söder.

Så vet du om våren har kommit

Här blir regn till snö

Det väntas sedan bli kvar ett tag över Götaland och sydöstra Svealand, enligt SMHI. Till en början väntas det som faller ned vara regn men det övergår sedan i snöfall.

"I norra Götaland och sydöstra Svealand handlar det om ihållande snöfall som tidvis kan bli ymnigt, samtidigt som det blir blåsigt med hårda nordostliga vindbyar", skriver SMHI:s meteorolog Mattias Lind i en kommentar på myndighetens hemsida tidigt på tisdagsmorgonen.

Han tillägger:

"Allra störst snömängder väntas i delar av Västergötland och delar av Östergötland där det på sina håll kan komma mer än två decimeter fram till i kväll".

Därför kan tidsomställningen vara lättare i år

SMHI varnar för snö och hård vind

Förutom den orangea varningen finns en gul varning, graden under orange, för delar av Svealand, för snöfall och hård vind.

Det finns också en orange varning för höga flöden i Tämnarån i Uppsala län utfärdad.

För onsdag säger prognosen lite kallare väder och på torsdag väntas mer snö i Götaland och när det sedan övergår i regn under fredagen blir det Svealand och södra Norrland som får mer snö.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Här är raserna hundtränaren aldrig skulle köpa: "De är elaka"

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.