Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Sälj inte ut Öbos lägenheter

Uttalande från Hyresgästföreningen Örebro-Lekebergs årsmöte den 24 mars.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Örebro behöver ett starkt och välfungerande allmännyttigt bostadsföretag som har till uppgift att erbjuda bostäder för alla behov, till rimliga kostnader. Ett bra allmännyttigt bostadsföretag ska ge en bättre bostadsmarknad och bidra till en social bostadspolitik.

Tyvärr verkar Öbos vilja att sälja ut lägenheter vara stor även om skälen har varierat under åren. Nu används behovet av renovering för att påbörja en omfattande utförsäljning av bortåt 2000 lägenheter. Många hyresgäster kommer att drabbas. Tryggheten försämras för alla och det allmännyttiga företaget Öbo får en försvagad roll på bostadsmarknaden. Det är framför allt lägenheter i centrala Örebro som planeras att säljas.

Vi i Hyresgästföreningen vet vad en utförsäljning kan innebära. Den senaste försäljningen av 33 lägenheter, framför allt på centrala väster, innebar tyvärr en mycket dålig behandling av hyresgästerna. Vi vet också att orättvisorna i boendet ökar när Öbo säljer. I stället för Öbos kösystem riskerar lägenheterna att fördelas på ett godtyckligt sätt. Kanske kommer också fler hyresgäster att drabbas av fastighetsägare som inte vill förhandla hyran med Hyresgästföreningen.

Annons

Annons

Risken för ökad boendesegregation är uppenbar och det i en tid när allt borde göras för att minska segregationen.

För att Öbo ska komma fram till att en utförsäljning behövs så räknar Öbo med att renovera två tredjedelar (15 000) av sina lägenheter den närmaste 20-årsperioden. Därefter kommer renoveringstakten att minska kraftigt.

Redan med de senaste årens renoveringstakt kan vi nu se svårigheter för Öbo att hyra ut renoverade lägenheter med de hyresnivåer de anser sig behöva.

Vi anser att en försäljning inte behövs, till exempel genom att tillämpa en jämnare renoveringstakt faller Öbos skäl för utförsäljning. Men vi har sett det förut! Öbo har tidigare sålt lägenheter, men skälen har varierat och anpassats till vad som är politiskt gångbart.

Skräckexemplet är förstås den stora utförsäljning som gjordes 2010. Den skulle leda till långsiktighet, nya utvecklingsidéer skulle komma och Öbos ekonomi skulle förbättras. Inga av dessa löften infriades. Däremot byggde de nya ägarna om helt användbara lägenheter i Brickebacken bara för att få upp hyran rejält. Hyresgästernas möjlighet att påverka underhållet i lägenheterna togs bort.

Äventyra inte hyresgästernas trygghet. Bygg ett starkt Öbo i stället för att sälja ut! Satsa på en social bostadspolitik med rimliga hyror för alla och minskad segregation!

Anledningen till uttalandet här ovan är Örebro Bostäders beslut att i en första omgång sälja 100 lägenheter. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i november förra året beslutade man att ändra bolagsordningen så att ÖBOs styrelse kan sälja lägenheter för cirka 170 miljoner utan att frågan tas upp i fullmäktige. En tredubbling mot tidigare Av handlingarna kan man utläsa att det kan bli försäljningar av uppemot 2 000 lägenheter under de närmaste 20 åren.

Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg

Elin Andersson

Ordförande

Utförsäljningen i Brickebacken, där den nya fastighetsägaren sedan kraftigt höjde hyrorna, tas upp som ett avskräckande exempel av Hyresgästföreningen när Öbo planerar nya utförsäljningar. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pavel Koubek/Bildbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan