Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roger Rönnberg

Roger Rönnberg kräver ursäkt från SHL: ”Maktmissbruk – sårad och chockad”

Avvisad från tränarbänken för första gången i karriären – utan att förstå varför.

Dagen efter de märkliga scenerna i Linköping säger Roger Rönnberg, 52, till Expressen:

– Det känns som ett maktmissbruk. Jag är chockad och sårad.

Nu kräver Frölundatränaren en ursäkt från SHL.

Roger Rönnberg.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Domaren Andreas Harnebring.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det var sju minuter och 43 sekunder in i andra perioden i SHL-mötet mellan Linköping och Frölunda som den udda incidenten utspelade sig.

Domarduon Andreas Harnebring och Daniel Eriksson valde plötsligt att ge Roger Rönnberg matchstraff på tränarbänken. 

Frölundas tränare sågs på reprisbilderna i TV4 skrika ”jag hör inte” och ”kom hit” till domarna innan han förde sitt taktikblock mot örat. Sedan fick Rönnberg snopet vandra genom arenan samtidigt som han hånades av LHC-publiken. 

Frölundatränaren beskrev efteråt det hela som ”en personlig kränkning” i flera medier.

Rönnberg fick lämna båset.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Domarens förklaring

Efter matchen gav domaren Andreas Harnebring sin syn på händelserna för Expressen:

– Så här var det: Roger hade i ett tidigare läge satt sitt block mot ögonen och pekat mot deras anfallszon, och så på vis insinuerat att jag är blind. Det är ett beteende som jag inte kan acceptera, för det är inte respekt. Då valde jag att ta två minuter på Roger och vi ska då göra oss redo för att starta i gång matchen med två minuters powerplay för Linköping. Jag förbereder för att vi ska släppa pucken. Då fortsätter Roger att tjafsa vidare med Daniel Eriksson, den andra huvuddomaren, och inte accepterar vårt beslut.

– Roger hade självklart inte visats ur båset för att han inte säger att han hör vad vi säger. Det handlar mer om att han fortsätter diskutera, trots att vi sagt att det är nog, och han spelar ut oss inför hela arenan.

Dagen efter matchstraffet i Linköping ledde Roger Rönnberg sitt lag under träningen i Frölundaborg och efter passet fick Expressen en pratstund med tränaren.

Roger Rönnberg på träningen i Frölundaborg dagen efter matchstraffet i Linköping.
Foto: HECTOR JUNELIND

Rönnberg: ”Chockad och sårad”

Nu när du har sovit på saken – hur ser du på det som hände?

– Jag ser det fortfarande på samma sätt. Jag är totalt oförstående till matchstraffet. Jag förstår det inte. Jag ser en domare som blir mer och mer upprörd för varje sekund han står där. Jag tittar ut och ser att jag har satt en spelare i utvisningsbåset och tänker att det är det han är upprörd över, men nej, Jere (Innala) sitter där och jag har fyra killar som ska spela boxplay. Han står med armen uppe. Jag känner att jag har gjort mitt, men han fortsätter att stå och prata till båset. Men man hör ingenting på tio meters avstånd. Han kanske tror att jag spelar dum när jag gör så, men jag hör faktiskt inte vad han säger. 

– Jag blev chockad och jag är fortfarande chockad och sårad. Jag var inte ens arg när jag klev av – jag var ledsen. 

Det som Harnebring pratar om – att du höll blocket för ögonen…

– Det är första situationen och där får jag skylla mig själv. Jag var inte arg – jag försökte skoja med honom och försökte fråga honom: Ser du inte situationen i hörnet? Precis när jag gör så med blocket inser jag att det här kan han uppleva som att jag förlöjligar honom. Det förstod jag direkt: Det var fel. Men jag blev inte arg för det var hans tolkning och det var jävligt onödigt. Det var tvåan, den säger jag ingenting om. Jag tjafsade inte om det. Jag kände bara: Helvete, varför ska jag prata i gester? Men jag var som sagt inte arg eller upprörd. En minut före det hade vi haft en väldigt god dialog där vi skämtade med varandra och därför trodde jag att jag hade lite i förtroendeglaset så att vi kunde fortsätta ha en dialog, men det kunde vi inte.

Roger Rönnberg fick matchstraff i Linköping.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Nu kräver Rönnberg en ursäkt

Du sa att det kändes personligt mot dig – är det så du känner?

– Det gör det absolut. Om inte jag kan stå i ett bås och sätta ut mina spelare som jag ska göra rätt... det här kan avsluta en säsong. Det är livsfarligt. Det måste vara personligt. Jag ser ingen coach i världen som blir utvisad för att han gör rätt, han sätter in rätt spelare på isen, han stoppar in en spelare i utvisningsbåset – och blir utvisad. Jag förstår inte vad jag blir utvisad för. Hade jag sagt något eller gjort någon otrevlig gest – absolut, då är det bara att brösta det och gå vidare. Men jag har ingenting att brösta just nu.

Roger Rönnberg berättar att han kommer ta frågan vidare.

– Jag kommer göra det, personligen, mot SHL. Jag kommer prata med dem i eftermiddag. Jag kommer inte ge mig innan jag har en personlig ursäkt och förklaring till det här. Jag kan inte gå vidare, säger Frölundatränaren.

Är det domarchefen du pratar med då?

– Nej, honom pratar jag aldrig med utan jag pratar med SHL.

Rönnberg med assisterande tränaren Anders Burström.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Närmaste ångest man kan komma”

Har du blivit avvisad tidigare i karriären?

– Nej, aldrig.

Det är ganska sällsynt inom hockeyn...

– Ja, ofta får man en varning: ”Du, lugna ner dig nu.” Då får man en chans att lugna ner sig om man är arg. Jag har varit arg i ett hockeybås miljontals gånger och så har en domare med ett bra ledarskap sagt: ”Slutar du inte nu så åker du ut.” Då lugnar man ner sig. Men om man ska agera på det här sättet… det känns som ett maktmissbruk och det känns som att det är en personlig grej, så det känns inget bra.

Assisterande tränaren Anders Burström fick ta över huvudsysslan i båset i Rönnbergs frånvaro och Frölunda vann till slut matchen mot Linköping med 2–0.

Hur stor var lättnaden när laget löste det efter att du fick lämna båset?

– Det är mycket större än lättnad. Jag tror ingen kan förstå hur det känns att bli utvisad på det sättet och sätta laget i den situationen. Det är väl det närmaste ångest man kan komma som coach. Jag har tackat dem rejält, säger Roger Rönnberg.

Var det rentav er bästa bortamatch för säsongen?

– Kanske den bästa i att få träff på både tävling och spel. Jag gillade även hur vi spelade borta mot Färjestad och Örebro, men spelmässigt var nog det här den bästa insatsen vad gäller passningsspel och offensiv.

Under torsdagskvällen möter Frölunda Rögle på bortaplan.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.