Sköt mot poliser – döms till fängelse

Alice Nordevik/TT

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2023-11-29

Alingsås tingsrätt meddelade på onsdagen dom i ett mål om skottlossning mot poliser. Arkivbild.

Beväpnad med ett automatvapen gav sig en man i 55-årsåldern ut i skogen och sköt vilt omkring sig – bland annat mot polisen. Efter flera timmars jakt greps han.

Nu döms han till fängelse i fyra år och sex månader.

Händelsen utspelade sig i april, då polisen larmades om en man som betedde sig märkligt i utkanten av Alingsås. Han upplevdes av vittnen som psykiskt instabil och verkade hysa ett agg mot kommunen – och bar dessutom på ett automatvapen.

Sedan eskalerade situationen snabbt. Mannen avlossade flera skott mot poliserna, som tvingades ta skydd bakom en närliggande vall. I förhör uppgav poliserna senare att de var livrädda i stunden.

Mannen kan gripas först när insatsstyrkan kallats till platsen och han skjuts i benen av polis. Han döms nu för grovt hot mot tjänsteman och grovt vapenbrott till fängelse i fyra år och sex månader.

Rätten: Inte mordförsök

Åklagarna hade i första hand yrkat på att han skulle dömas för mordförsök. Alingsås tingsrätt konstaterar dock att mannen, som hade militär bakgrund samt vapenvana, inte skulle ha missat om syftet verkligen varit att försöka ta livet av poliserna.

”Det är osannolikt att XX med sin vapenträning i dagsljus och på 25 meters avstånd skulle missa med närmare 10 meter”, står det i domen.

Malin Knoop, assisterande åklagare, säger att hon förstår hur tingsrätten resonerat – men att åklagarna gjort en annan bedömning.

– Där går våra meningar isär. Vi menar på att det finns en skillnad mellan vapenkunskap och vapenvana i den delen, säger hon.

Saknar minnesbilder

Han döms även för skadegörelse eftersom han kastat stenar på en förbipasserande personbil samt för mordbrand eftersom det uppstått flera bränder i terrängen till en följd av att han använt spårljusammunition vid skottlossningen.

Mannen själv har erkänt delar av åtalet men nekar till såväl mordbrand som grovt hot mot tjänsteman. Han uppger att han till stor del saknar minnesbilder av händelsen.

En rättsmedicinsk undersökning har visat att mannen inte led av en psykisk störning vid tillfället.