Hoppa till innehållet

Lista: Avkastade 20 procent – här är kvartalets fondvinnare

Med en avkastning på drygt 20 procent tar en handfull global- och teknikfonder hem matchen om första kvartalets bästa fonder.

De mest framgångsrika Sverigefonderna steg med mellan 10-15 procent där flera småbolagsfonder börjar få vind i seglen.

Aktiefonder som Handelsbanken Global Momentum, SEB Teknologi och Länsförsäkringar USA hör med drygt 20 procents avkastning till vinnarna när analystjänsten Morningstar granskar kvartalets utveckling för samtliga Sverigeregistrerade fonder.

”Det är tydligt att de amerikanska teknikbolagen har fortsatt att starkt bidra till avkastningen hos kvartalets bästa fonder”, säger Johanna Englund, fondanalytiker på Morningstar.

Av Morningstars närmare 50 fondkategorier var det amerikanska storbolagsaktier som gick bäst med en genomsnittlig avkastning på 18,9 procent under kvartalet. Japanska aktier, amerikanska småbolag samt hälsovårdsaktier var också kategorier som gick starkt med avkastningar på drygt 14 procent. Kinesiska och asiatiska bolag tog revansch efter några tuffa år då kategorierna steg med cirka 12 procent.

Kvartalets fondvinnare blev Handelsbankens globalfond Momentum med en avkastning på nära 25 procent. Fonden är en udda fågel bland de tio bästa som annars domineras av USA- eller teknikfonder. Dessa har dragit nytta av att ”magnificent seven”, de sju stora ledande teknikbolagen i USA, fortsatt gå bra efter ett starkt fjolår.

Bland de tio bästa fonderna märks också en småbolagsfond, Didner & Gerge US Smallcap, och Tellus Globala Investmentbolagsfond.

Erik Lidén, vd för Norquant, tror att den starka börstrenden kan fortsätta.

”Vår trendföljande blandfond Multi Asset har nu ökat till 87 procent aktier, den högsta andelen sedan starten 2021. I november i fjol låg aktieandelen på endast 28 procent.”

Blandfonden har avkastat 11,7 procent under årets första kvartal.

Även Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, tror på fortsatta starka börser under våren. I en kommentar pekar hon på att faktorer som positiv konjunkturutveckling, lägre inflation och gradvis sänkta styrräntor väntas ge stöd åt börserna.

Utvecklingen bäddar också för att uppgången breddas från den tidigare dominerande storbolagssektorn. I Danske Banks rekommenderade placeringsmix får småbolag ta större plats.

Listan på kvartalets sämsta fonder rymmer en blandning av olika fondtyper. Här finns några räntefonder, energifonden Handelsbanken Hållbar Energi och en fond, Carnegie Bear, som gynnas av fallande börskurser. Samtliga visar upp negativ avkastning för kvartalet.

En granskning av fondkategorierna Sverige och Sverige småbolag visar att ett tiotal aktiefonder avkastade 10 procent eller mer. Bäst gick det för SEB Swedish Value, 16,1 procent. Fondens tre största innehav är AB Volvo, Handelsbanken och Investor.

Andra Sverigefonder med hög avkastning under kvartalet är Kavaljer Quality Focus, Carnegie Spin-Off, SEB Micro Cap och Kvartil Investmentbolag. Småbolagsfonder förvaltade av Lannebo, Case och Didner & Gerge hör också till de tio bästa Sverigefonderna under det första kvartalet.

Innehåll från W5 SolutionsAnnons

”Vi ser en fortsatt lönsam tillväxt”

Det svenska Natointrädet har öppnat en marknad med enorm potential. Samtidigt är det mer fokus än någonsin på den nationella försörjningssäkerheten.

– Det är en hög efterfrågan på de marknader vi är verksamma inom, säger Evelina Hedskog, vd för W5 Solutions.

Läs mer om W5 Solutions 

W5 Solutions är en snabbväxande koncern inom försvarsindustrin, vilket innefattar bland annat högteknologiska lösningar inom områdena strömförsörjning, mobila system, integration och träningssystem. Det visar inte minst fjolårets omsättningstillväxt på totalt 120 procent och en organisk tillväxt på 30 procent.

– Natomedlemskapet påverkar mycket: ökade svenska försvarsanslag och att vi enklare kan komma ut på exportmarknaden, säger Evelina Hedskog.

2023 var också ett förvärvsintensivt år som breddade bolagets produktportfölj betydligt, vilket även stärkt grunden för fortsatt tillväxt både när det gäller omsättning och lönsamhet.

– Vi har ett brett produktutbud där de olika områdena kan säljas antingen fristående eller kombinerade till ett systemerbjudande. Nu behöver vi konsolidera verksamheten, kapitalisera på synergier och skapa en plattform för fortsatt tillväxt.

I det längre perspektivet är strategin densamma som tidigare – organisk tillväxt i kombination med framtida förvärv. Det handlar både om systematisk bearbetning av exportmarknaden och merförsäljning till kunder som redan har köpt produkter.

Har du något konkret exempel där ni ser ökad efterfrågan?

– Vi har påbörjat batteriproduktion i Älmhult då vi ser en enorm potential i batterier framåt. Batteriproduktionen drivs av digitaliseringen inom försvaret och utvecklingen av nya produkter och system, som obemannade farkoster. Tillverkare vill inte vända sig till Asien och det är en försörjningstrygghet att ha batterier på plats.

– Målmateriel för skjutbanor är ett annat exempel. Större värnpliktskullar och fler övningar skapar efterfrågan på tränings- och simuleringsdelen i vår verksamhet.

I takt med ett utvidgat totalförsvar världen över märks även ett bredare behov av utbildning och simulering bortom endast militärrelaterade områden. Koncernens teknologiska lösningar används till exempel till att öva på hantering av krissituationer som bränder eller utrymning av flygplatser och tunnlar.

Men Evelina Hedskog betonar att det också är tydligt – när försvarsmyndigheter genomför sina upphandlingar – att det är mer fokus än någonsin på den nationella försörjningssäkerheten.

– Med en helt nordisk produktion, och med ett begränsat beroende av icke-nordiska underleverantörer blir W5 Solutions en strategisk viktig aktör i totalförsvaret. Det medför också ökade möjligheter att vinna affärer på den svenska marknaden, säger hon.

Läs mer om W5 Solutions 

Kom ihåg att investeringar både kan öka och minska i värde och att investerare kan förlora det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från W5 Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med W5 Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera