Gå direkt till sidans innehåll
Lena Hallengren

Sossarnas snömos är värre än trafikstoppen

Skulle trafikminister Anderas Carlson (KD) ha beordrat avstängning av E4? Vill de gapiga oppositionspolitikerna verkligen ha ministerstyre? SMHI borde varna för sossarnas snömos.

E4 utanför Jönköping där det stod väldigt still.
Foto: Mattias Landström / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, leder S i riksdagen, när hon inte skådespelar på X.
Foto: Samuel Steén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastruktur- och bostadsminister är Andreas Carlsson officiella titel.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Snön faller, och politikers omdöme med den. 

SMHI varnade inför tisdagens snöfall och rådde förare med som bytt från vinterdäck att stanna hemma. Det gjorde även Carl-Oskar Bohlin, minister för civil beredskap (M), på X.

”Orange vädervarning har varit och är utfärdad. Den näst allvarligaste graderingen. Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”..

Förra landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) kommenterade syrligt

”Jag vill i stället höra från en regering som kliver fram och visar att man tar ansvar för människor som sitter fast trafiken.”

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, var lika – låtsat – upprörd.

”Folk har suttit fast i trafiken i timmar, denna gång på bland annat E20 och E4.. .Men SD-regeringen gör ingenting. Har hela regeringen påsklov?”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar hängde på, liksom Centerledaren Muharrem Demirok. Tidigare S-ministern Matilda Ernkrans förfasades över att infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) befann sig på möte i Bryssel.

Detta är usel amatörbuskis. Vad har de tänkt sig att Carlson skulle göra i Sverige? Landsättas med helikopter vid E20 och dela ut kaffe och mackor? Tala till nationen från vägkrogen Rattugglan? Beordra omedelbart förbud för lastbilar att göra omkörningar?

Att låtsas som att det är nödvändigt att trafikministern är i Sverige när det snöar och blåser är pajaseri. Europeisk telefoni fungerar för övrigt även i oväder.

Framkomligheten på gator och trottoarer i S-styrda Stockholm under och efter detta aprilväder är inget att skryta med.

När man inte trodde det kunde bli dummare valde trafikminister Carlsson att avbryta sitt Brysselbesök, kasta sig hem för att hålla presskonferens klockan sex på onsdagskvällen i Rosenbad. Det blev som ett bevis för att oppositionen ändå hade rätt i att larma och göra sig till.

Politisk teater är inte uppbygglig. Medborgarna ser det krystade spelet, de tomma gesterna.

Dessutom borde Socialdemokraterna av självbevarelsedrift ta det lite nätt med kritiken. Framkomligheten på gator och trottoarer i S-styrda Stockholm under och efter detta aprilväder är inget att skryta med.

Och riksdagen har inte påsklov nu. Hallengren och hennes medgnällare kunde ha gett sig ut med spett och skyfflar för att hjälpa partikamraterna. Det hade gjort sig på Instagram också. Men icke.

I stället ropar de indignerat efter oklara ingripande.

Vi har inte ministerstyre i Sverige. Myndigheterna är självständiga. Statsråd får inte ta över befälet. 

Det går att göra annorlunda, det gör exempelvis Storbritannien. Där får ministrar avgå för att myndigheter och statliga bolag gjort bort sig. Det politiska ansvaret blir mycket tydligt.

Vill oppositionen ha det så i Sverige också? I så fall är det bara att starta en allvarlig debatt. 

Men snälla, sluta att förolämpa medborgarnas intelligens. Det är inte vägvinnande. Aprilsnö eller inte.