Flera civila dödade i nya tunga ryska anfall

TT

Publicerad 2024-04-08

Räddningsarbete i ett bostadsområde i Zaporizjzja efter en rysk attack härom veckan. Arkivbild.

Minst tre personer har dödats i nya ryska anfall mot den Ukrainakontrollerade delen av regionen Zaporizjzja.

Guvernören Ivan Fedorov delar i sociala medier en bild av ett delvis raserat bostadshus som ryker. Tre personer har dödats och tre skadats, skriver han i samma inlägg.

Under de senaste veckorna har det kommit regelbundna rapporter om dödsfall i ryska anfall. I söndags rapporterades tre civila dödsfall på ett håll och i fredags dödades minst fyra personer i en robotattack.

På måndagsmorgonen uppges Ryssland ha anfallit samhällen i Zaporizjzja flera hundra gånger inom loppet av ett dygn. Enligt de ukrainska myndigheterna har det skett någon form av flyganfall, drönarattacker och artillerield på bred front. Beskjutningen är konstant, enligt Ukrainas militär.

Under söndagen larmade Ryssland om ett drönaranfall mot det stora och ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja, vilket man anklagade Ukraina för. Det tillbakavisades på den ukrainska sidan. Sidorna har sedan länge anklagat varandra för att utföra riskabla anfall vid och kring kärnkraftverket, som är ett av de största i världen och ligger vid floden Dnepr som där också utgör frontlinje.

Regionen Zaporizjzja är delvis ockuperad av de ryska invasionsstyrkorna, men storstaden med samma namn står ännu under Ukrainas kontroll. Frontlinjen skär igenom regionen.