Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-27 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/miljontals-amerikaner-vantar-pa-solformorkelsen/

VÄRLDEN

Miljontals amerikaner väntar på solförmörkelsen

Videon är 480 min lång. Följ solförmörkelsen direkt från USA, Mexiko och Kanada.

En total solförmörkelse kommer att dra över Nordamerika under måndagen. Intresset är stort och miljontals väntar på att få bevittna himlafenomenet runtom i USA.

För människor i Europa finns dock inget att se utöver en delvis förmörkelse.

Som ett sammanträffande kommer månen att skymma solen helt just på måndagen. Eftersom himlakroppen är så nära jorden just nu är dess diameter förhållandevis stor och kan därför upplevas skymma hela vår närmaste stjärnas strålar.

Det spektakulära himlafenomenet fascinerar många och har lockat internationella turister till att bevittna det. En plats som varit särskilt attraherande denna gång är Niagarafallen där lokala myndigheter utfärdat undantagstillstånd för en väntad anstormning av en miljon turister, enligt CBC.

– Att se planetens stora naturliga underverk, Niagarafallen, ihop med ett av universums otroliga himlafenomen, en total solförmörkelse, på samma plats och samma tid är en magisk upplevelse , säger borgmästare Jim Diodati till National Observer.

– Direkt efteråt kan du köpa mat och dryck som lokalbefolkningen äter och ta in allt och vara en del av en autentisk upplevelse som bara Moder Natur kan erbjuda en gång i livet.

Bild 1 av 3
Foto: Adam Gray/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 3

Men en total solförmörkelse kan alltid bara ses längs en smal bana över jordens yta och den aktuella kommer företrädesvis bara kunna synas i just Nordamerika. Med start i södra Stilla havet meddelar Nasa att den når land vid Mexikos västkust klockan 20.07, svensk tid.

Därefter följs månen och solen åt nordost genom delstaterna Texas via Kentucky och New York till sydöstra Kanada innan den når Atlanten klockan 21.46. Om vädret tillåter kan en delvis förmörkelse ses i oceanens östra ände i bland annat Island (47 procent), Irland (15) och Svalbard (8).

Totala solförmörkelser är inte så ovanliga som många tror, utan från någon plats på jorden kan de ses ungefär två gånger per treårsperiod. USA hade sin senaste 2017, men den var betydligt smalare och kortare än denna och man får gå tillbaka till 1979 för något liknande denna.

Men att en specifik plats på nytt ska få solens strålar helt skymda av månen har hittills dröjt allt från månader till tio tusentals år. Sverige hade sin senaste 1954 och beräknas få sin nästa år 2126.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt