Gå direkt till sidans innehåll
Ylva Nilsson

Svenska Anna Stellinger ratades – EU-chefen anklagas för korruption

Ursula von der Leyen nobbar en kvalificerad svenska och väljer en tysk med sämre meriter. Ulf Kristersson gjorde en miss som gav EU-chefen sitt stöd.

Statsvetaren Anna Stellinger rankades högre än tysken som fick toppjobbet i EU.
Foto: Eva Tedesjö/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skapade ett nytt toppjobb – ett uppdrag så viktigt att hen ska rapportera direkt till henne i högsta toppen – och tillsätter en tysk partifrände med sämre meriter än övriga sökande.

Den svenska statsvetaren Anna Stellinger – tidigare bland annat generaldirektör för Kommerskollegium, numera hög chef på Svenskt Näringsliv – var en av dem som fick nobben av von der Leyen, trots att hon rankade 30 procent högre än mannen som rodde hem jobbet, tyske Martin Pieper.

Den EU-kommissionär som ansvarar för sakområdet, Thierry Breton, ignorerades helt. Nu anklagas von der Leyen för vänskapskorruption. 

Markus Pieper som fick jobbet är en höjdare i Europaparlamentets borgerliga grupp EPP och utan deras stöd får von der Leyen inte sitta kvar i fem år till. EPP-gruppen har – till skillnad från den svenske statsministern – villkorat sitt stöd för henne.

Utnämningen möter starka protester och flera partier i parlamentet kräver att beslutet rivs upp. 

Tidöregeringen har en pinfärsk strategi för att öka antalet svenskar i EU-kommissionen och det är svårt att hitta en mer kvalificerad svensk än Stellinger. Hon är internationell chef på Svenskt Näringsliv, tidigare chef för Svenska Institutet för Europastudier och kom dessförinnan från liknande uppdrag i Paris.

Misstankarna mot von der Leyen förstärks av att hon sägs ligga bakom att en amerikansk bekant till henne gavs ett av de mäktigare uppdragen i EU-kommissionen förra våren. I en lika mystisk rekrytering utnämndes Fiona Scott Morton till chefsekonom på konkurrensavdelningen, den som ger världens storbolag mångmiljardböter. 

EU-kommissionen stod redo att starta en rad tunga utredningar mot de amerikanska IT-jättarna, Apple, Amazon och Microsoft. Scott Morton hade på senare år tjänat flera miljoner dollar i konsultuppdrag för just dessa bolag.

Hon var redan ifrågasatt för att hon öppet kampanjar politiskt för att bli förlängd.

Den gången blev stormen för mycket, Scott Morton backade ur.

Kritiken blir blytung just nu eftersom Ursula von der Leyen är i stort sett det enda namn som nämns för att bli EU:s nästa kommissionsordförande.

Förutom de besvärliga vänskapsjobben utreder EU:s korruptionsåklagare att många mejl oförklarligt försvunnit från von der Leyens mobil – där en miljardaffär om vaccinköp diskuteras med tyske Pfizers vd. EU:s revisorer kritiserar att hon låtit bli tillämpa nya EU-regler för att hindra Ungern och Polen kränka rättsstaten. 

Hon var redan ifrågasatt för att hon öppet kampanjar politiskt för att bli förlängd. Här sopas nämligen hela grunden för maktfördelningen i EU bort.

EU-kommissionen ska utföra vad EU-regeringar och Europaparlamentet vill ha gjort, så det gagnar hela Europas intresse. Om EU-kommissionen leds av en politiker som lovat vissa politiska partier tillfredsställelse för att få sitt jobb, försvinner legitimiteten.

Ursula von der Leyen har varit en uppskattad kommissionsordförande men nu syns fartblindheten. Kommer EU:s regeringschefer förlänga henne ändå? Nyss var det självklart men tvivlen kryper in.

Statsminister Ulf Kristersson som var tidigt ute med att ge von der Leyen sitt stöd för fortsatt uppdrag, borde kanske ha sansat sig. 


Ylva Nilsson är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.