Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

Netanyahu: Datum bestämt för offensiv i Rafah

Israel förbereder attack mot Rafah i södra Gaza.

USA fortsätter att motsätta sig en storskalig invasion av gränsstaden.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på måndagskvällen att en militär offensiv mot gränsstaden Rafah i Gaza är förestående.

– Det kommer att hända. Det finns ett datum, sade Netanyahu i ett videouttalande.

Rafah har blivit samlingsplats för många palestinska internflyktingar på Gazaremsan under kriget mellan Israel och Hamas.

Israel har uppmanats att inte attackera Rafah av bland annat USA. Men Netanyahu sade att en offensiv är nödvändig för att kunna "eliminera terroristbataljoner där".

Annons

Annons

– Vi har gjort klart för Israel att vi anser att en fullskalig militär invasion av Rafah kommer att en enormt skadlig inverkan på de civila, och kommer i slutändan att skada Israels säkerhet, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller efter Netanyahus utspel.

Samtidigt hade USA:s utrikesminister Antony Blinken ett möte med Israels ledande oppositionspolitiker Yair Lapid. Den tidigare israeliske premiärministern Lapid sade att han vill få till en uppgörelse med terrorstämplade Hamas för att kunna få de gisslantagna fria.

Han sade också att han och övriga oppositionspartier är beredda att ge tillfälligt stöd till premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering om den ställer sig bakom ett förhandlingsförslag som kommer från USA, Egypten och Qatar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan