Annons

Annons

Annons

opinionArbetsplatsolyckor

Aktuella frågor
”Svartlista företag som återkommande fuskar med arbetsmiljön.”

Vad som behövs för att minska dödsolyckorna på svenska arbetsplatser är väl känt, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Adrian Magnusson, Marianne Fundahn och Morgan Johansson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Arbetsplatsolycka.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Micke Engström

Annons

Camilla Mårtensen, Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, påstår att högerregeringen och Sverigedemokraterna gör massor för att möta ökningen av arbetsplatsolyckor (Aktuella frågor 23/3). Det stämmer inte. Regeringen satsar inte på Arbetsmiljöverket och förbättrar inte förutsättningarna för skyddsombuden på något sätt. Myndigheten har tvärtom tvingats att avstå från att rekrytera ny personal på grund av bristande resurser.

Sverigedemokraterna och högerregeringen vill kapa banden mellan facken och skyddsombuden. Det skulle göra skyddsombuden svagare, och svenska arbetsplatser därmed farligare. Ett skyddsombud utan facket i ryggen är i praktiken i händerna på arbetsgivaren, och kan inte driva arbetsmiljöfrågor med kraft. De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har tydligt markerat sin oro för det. Om regeringen och SD inte vill lyssna på oss bör den åtminstone lyssna på dem och de 3,6 miljoner löntagare de företräder.

Annons

Annons

Att regeringen ”för intensiva samtal” med arbetsmarknadens parter är en klen tröst för svenska löntagare. Det som krävs är inte fler samtal, utan handling. Vad som behövs för att minska dödsolyckorna på svenska arbetsplatser är väl känt.

Fackförbundet Byggnads kräver en kriskommission för att stoppa dödsolyckorna i byggbranschen. Regeringen och SD säger nej till det.

Ett annat krav från facken är att begränsa antalet led av underentreprenörer, som gör att ansvaret för arbetsmiljön ofta försvinner längs med vägen. Det är regeringen och SD emot.

Regeringen står också handfallen när det gäller att skärpa reglerna för upphandling för att gå hårdare åt företag som fuskar med arbetsmiljön.

Vi anser att företag som gång efter gång blir påkomna med brister i arbetsmiljön måste få kännbara konsekvenser. Därför kommer vi att lägga fram förslag till riksdagen om att svartlista företag som återkommande fuskar med arbetsmiljön. De ska inte få fortsätta att utföra rot-jobb eller statligt subventionerade solcellsinstallationer, och de ska inte kunna använda subventionerade anställningar, delta i upphandlingar eller delta i valfrihetssystem. Det skulle vara en kraftfull åtgärd för att rensa marknaden från oseriösa aktörer och minska arbetslivskriminaliteten – fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet – och utnyttjande av välfärdssystemet.

Sverigedemokraterna försöker särskilja sig från högerregeringen när det gäller hur olyckor i arbetslivet ska angripas, men det är en ren bluff (Aktuella frågor 27/3). SD är inget oppositionsparti. Regeringen kan inte göra något utan Sverigedemokraternas godkännande. Hade SD brunnit för allt det som Magnus Persson och Magnus Olsson hävdar hade deras förslag kunnat läggas fram på riksdagens bord. Så sker dock inte. Någon kriskommission blir det inte, oavsett Magnus Perssons och Magnus Olssons påstådda stöd för det. SD har tvärtom gjort tydligt att de kommer att stoppa förslaget. Uppenbarligen är inte svenska arbetares säkerhet på arbetsplatserna tillräckligt viktig för riksdagsledamoten Magnus Persson och SD.

Annons

Annons

Socialdemokraterna har lagt skarpa förslag i riksdagen om det vi räknat upp och som flera fackförbund också står bakom. Regeringen, SD och Camilla Mårtensen kan när som helst genomföra dem. Tyvärr är det viljan som saknas.

SKRIBENTERNA

Adrian Magnusson (S), riksdagsledamot från Ystad

Marianne Fundahn (S), riksdagsledamot från Trelleborg

Morgan Johansson (S), riksdagsledamot från Lund

Läs mer: ”Regeringens politik är livsfarlig.”

”Billiga politiska poäng var viktigare för S än slut på arbetsplatsolyckor.”

”Regeringen arbetar på bred front för att minska dödsolyckorna.”

”Högerregeringen och SD är passiva när det gäller dödsolyckor på jobbet.”

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan