av Jon Gold

Taiwanesiska jätten får mångmiljard-stöd för ny chippfabrik i USA

Nyhet
09 april, 20243 min
DatorkomponenterBransch

TSMC får 70 miljarder kronor i subventioner från amerikanska regeringen.

CPU
Foto: Shutterstock

Taiwanesiska chippjätten TSMC kommer att utöka sina planer på chipptilverkning i amerikanska Arizona med en tredje fabrik, tack vare ett bidrag från Biden-administrationen som kommer att tillföra 6,6 miljarder dollar i subventioner.

Finansieringen tillkännagavs i samband med undertecknandet av ett preliminärt avtal mellan det taiwanesiska företaget och det amerikanska handelsdepartementet. TSMC säger att den tredje fabriksanläggningen kommer att göra det möjligt att bättre tillgodose den höga efterfrågan på företagets mest avancerade processteknik för halvledare i USA.

”Vår verksamhet i USA gör det möjligt för oss att bättre stödja våra amerikanska kunder, som inkluderar flera av världens ledande teknikföretag”, säger TSMC:s ordförande Mark Liu i ett uttalande. ”Vår verksamhet i USA kommer också att öka vår förmåga att bana väg för framtida framsteg inom halvledarteknik.”

De tre fabrikerna, som kommer att ligga nära Phoenix, kommer alla att tillverka olika typer av chipp, enligt TSMC:s uttalande. Den första fabriken, som ska börja sin tillverkning under första halvåret 2025, kommer att tillverka chipp med företagets 4nm-processteknik. Den andra, som är planerad att öppna 2028, kommer att tillverka 2nm- och 3nm-chipp, medan den tredje kommer att täcka 2nm och ännu mer avancerade chippdesigner.

TSMC:s tillverkning i USA har drabbats av förseningar. Den första fabriken i Arizona, som tillkännagavs 2020, skulle ha öppnat senare i år och är nu på väg att påbörja sin tillverkning under första halvåret 2025. I januari meddelade företaget att även den andra fabriken, som ursprungligen skulle ha öppnat 2026, skulle försenas. TSMC säger nu att man siktar på att ha sin tredje fabrik i drift 2030.

Den tredje fabriken har länge diskuterats, enligt Gartners analytiker Bob Johnson, som tillägger att det är osannolikt att TSMC ens kommer att sätta spaden i marken för projektet under ytterligare tre eller fyra år.

– De talade också om att lägga sin 2nm-process i sin andra fabrik i Arizona för att starta produktionen runt 2028, säger han. 

– Det blir ungefär tre år efter att de gjort det i Taiwan.

Det är dock ett steg i rätt riktning för en halvledarförsörjningskedja som plågas av politiska motvindar och marknadsfluktuationer. 

– Sammantaget tror jag att det är viktigt att stora amerikanska kunder till TSMC, som Nvidia, Apple och AMD, har amerikanska fabriker att falla tillbaka på om något händer med Taiwan, säger Johnson.

TSMC säger att fabrikerna sammantaget kommer att skapa omkring 6 000 techjobb och 20 000 byggjobb i Arizona.