Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Två svenskar gripna i Georgien misstänkta för mord

    9 april 11.01
    Jesper Sundén

    Två svenskar som varit efterlysta för mordet på en svensk man med gängkopplingar i Istanbul den 17 mars har gripits av georgisk polis. Det rapporterar turkiska medier.

    Det var på söndagskvällen den 17 mars som skott avlossades mot två män vid ett kafé i Istanbul. En av dem skadades, den andre dog. Den döde har pekats ut som en ledande figur inom ett kriminellt nätverk i Sverige.

    Svenskarna greps i fredags tillsammans med två andra män efter att smugglats in i Georgien, gömda i en lastbil. Polisen blev misstänksam när lastbilen oväntat stannade längs vägen, fem kilometer från gränsen, och sökte igenom lastbilen. Svenskarna hittades och greps.

Senaste nyheterna
  • TT
    08.30

    LO föreslår Johan Lindholm som ordförande

    LO:s valberedning föreslår Johan Lindholm, idag Byggnads ordförande, som ordförande för LO, enligt ett pressmeddelande.

    Valet av ordförande planeras ske på lördagen klockan 12.45

    Nuvarande ordförande Susanna Gideonsson meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval och sedan dess har det spekulerats kring vem som ska ta över.

    LO:s valberedning hade presenterat Pim van Dorpel som sitt förslag men på torsdagskvällen, under pågående kongress, meddelade han att han inte stod till förfogande.

    Nu ser det ut att bli Johan Lindholm som tar över. Lindholm är född 1964 och uppvuxen i Södertälje söder om Stockholm. Han har varit ordförande i Byggnads sedan 2012.

  • TT
    07.19

    Vårdare dömd för våldtäkt på trygghetsboende

    En man anställd inom hemtjänsten döms till fängelse i sex år och sex månader för att ha våldtagit en äldre kvinna på ett trygghetsboende i Luleå. Han fälls också för grov stöld.

    – Vi lyckades slå hål på den åtalades berättelse och bevisa att han har gjort exakt det som jag åtalade honom för. Han förnekade ju våldtäkten men genom resultat från Nationellt forensiskt centrum kunde vi bevisa att mannens dna fanns på kvinnan, säger åklagaren Kristin Andersson till NSD.

    Mannen, som är i 25-årsåldern, begick brotten genom att ta sig in i kvinnans lägenhet med hjälp av en nyckeltagg som han hade tillgång till i tjänsten.

  • TT
    07.10

    V tror på samarbete med S inför nästa val

    Det finns tecken på att Socialdemokraterna är öppna för ett samarbete med Vänsterpartiet inför nästa riksdagsval.

    Det menar Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet i Ekots lördagsintervju.

    – Jag tror att även hon har funderingar kring att göra något annat än det som hände 2022, då misslyckades ju det, säger Nooshi Dadgostar om Magdalena Anderssons signaler till Vänsterpartiet om ett framtida samarbete i intervjun.

    När Magdalena Andersson talade på Vänsterpartiets kongress förra helgen var det första gången på 14 år som en socialdemokratisk partiledare besökte den.

    – Det var väldigt roligt att hon var där. Vi pratas ju vid då och trivs ihop. Det behövs naturligtvis flera partier för att efter valet 2026 kunna byta ut den här regeringen och se till att vi får en ny inriktning för Sverige, säger Dadgostar.

    Läs mer här.

  • TT
    06.51

    Boeings rymdfärd uppskjuten igen

    Uppskjutningen av Boeings bemannade rymdfarkost Starliner har ännu en gång flyttats fram, meddelade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa på fredagen.

    Uppskjutningen var planerad att genomföras på tisdagen men Nasa uppger nu att den flyttas fram till den 25 maj för hinna utvärdera en heliumläcka i toppen av raketen.

    Tidigare i maj stoppades uppskjutningen av Starliner bara två timmar före avfärd till följd av ett annat säkerhetsproblem.

    De två astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams var båda två fastspända i sina säten och redo att resa till den internationella rymdstationen ISS, när man upptäckte ett möjligt problem med en syreanordning.

    Testflygningen, som redan är flera år försenad, är ett viktigt steg för Nasa som länge letat efter ytterligare en privat samarbetspartner som ska kunna ta astronauter till ISS, något som Elon Musks Space X lyckades med 2020.

  • TT
    06.32

    Kvinna knivskuren utanför Stockholm

    En kvinna i 25-årsåldern ska ha knivskurits under natten till lördagen vid ett hotell i Järfälla.

    Enligt uppgifter till Aftonbladet har en jämnårig man gripits och är nu misstänkt för dådet. Polisen ska enligt tidningen ha kontakt med ett vittne som fångat knivskärningen på film.

    Kvinnan fördes till sjukhus med ambulanshelikopter och skadeläget är okänt.

    Brottet skedde utomhus vid hotellets parkering och hundpatruller sökte under natten av området som var avspärrat.

  • TT
    i går22.20

    Våldsamt upplopp vid fotbollsmatch

    Det blev stökigt i Gävle i samband med att Gefle mötte Sundsvall i superettan i fotboll. Polisen utreder händelsen som våldsamt upplopp.

    Inför matchen hade ett 20-tal bortasupportrar nekats inträde.

    – De ska sedan ha lyckats ta sig in på arenan där det uppstod bråk med hemmasupportar, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

    Polisen kunde tillsammans med ordningsvakter avbryta bråket och få ut dem som tagit sig in på arenan.

    – Sen har man fått kontroll på de här personerna utanför arenan och dokumenterat dem, säger Magnus Jansson Klarin.

    Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt i bråket.

  • Johan Hellekant
    i går21.21

    Luftballong har kraschlandat – en till sjukhus

    En varmluftsballong har kraschlandat på en åker i Fågelsta, i Motala kommun. Tolv personer fanns ombord. En person fick föras till sjukhus och var då vaken och talbar.

    – Ballongen landade häftigt i ett krondike på åkern, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Lennart Ågren till SVT.

    Det rörde sig inte om någon höghöjdskrasch. Ambulans och räddningstjänst kunde undsätta.

  • TT
    i går21.01

    Turister dödade i afghansk skjutning

    Fyra personer, varav tre utländska turister, har dödats i en skottlossning i provinsen Bamiyan i mellersta Afghanistan. Ytterligare sju personer skadades i skjutningen, varav fyra är utländska medborgare.

    – Utlänningarna var här som turister, säger en talesperson för utrikesdepartementet utan att uppge offrens nationaliteter.

    Sjukhuskällor uppger för AFP att de dödade var spanska medborgare och de skadade utlänningarna kommer från Norge, Australien, Litauen och Spanien.

    Det finns inga uppgifter om omständigheterna för skjutningen.

    Utländska diplomater arbetar på att bekräfta uppgifterna.

  • Annica Ögren
    i går20.44

    Järva-festival slutade i kaos – nu få arrangören "ja" till ny festival

    Stockholms stad säger ja till att åter låna ut mark till den eritreanska festivalen på Järvafältet i sommar. Det rapporterar P4 Stockholm. Förra året när den anordnades stormade demonstranter festivalområdet, vilket ledde till kravaller och kaos.

    Enligt oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) till P4 kan stadens ledande politiker lägga in veto och på så sätt stoppa festivalen.

    Men ordföranden för exploateringskontoret, Anders Österberg (S), säger nej till det.

    – Att staden skulle neka ett arrangemang för att det året innan blev attackerat blir farligt prejudikat och kan få långtgående konsekvenser. Ska exemplevis Pride nekas om de bli attackerade av homofober och andra oliktänkande? säger Anders Österberg, till P4 Stockholm.

  • Annica Ögren
    i går20.17

    Man döms till 30 års fängelse – bröt sig in hos Nancy Pelosi

    Den man som i oktober 2022 bröt sig in hemma hos amerikanska Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset, har dömts till 30 års fängelse, rapporterar New York Times.

    Gärningsmannen, som nu är 44 år, tog sig in genom en bakdörr i parets hus i San Francisco och misshandlade Nancy Pelosis man Paul, då 82 år, med en hammare.

    Paul Pelosi vårdades på sjukhus efter händelsen och genomgick bland annat en operation i hjärnan. Nancy Pelosi befann sig i Washington när överfallet inträffade.

    Gärningsmannan har uppgett att planen var att kidnappa Nancy Pelosi och förhöra henne om en förmodad korrupt konspirationsteori som han menar skulle ha letts av Pelosi och andra framstående liberaler. I amerikansk media beskrivs han som en man som drivs av konspirationsteorier online, som anammar retorik från högerextrema personer.

    Mannen förklarades skyldig i fjol till försök till kidnappning av federal tjänsteman. I dag fick han alltså sin dom: 30 års fängelse, vilket var tio år mindre än vad åklagaren yrkade.

  • Johan Hellekant
    i går20.15

    Flera skadade: Explosion i Sankt Petersburg

    En explosion har inträffat i anslutning till en militärakademi i Sankt Petersburg. Det rapporterar ryska medier. Tass skriver att det var vid 20-tiden, lokal tid som "en kraftig explosion ljöd i Sankt Petersburg nära ett av universiteten".

    Baza, en Telegramkanal med kopplingar till rysk polis, uppger att sju personer skadats. Det är oklart vad som exploderat men enligt Reuters uppger guvernören i St Petersburg att explosionen relaterar till vapen från Andra världskriget. Brandbilar och ambulanser var på plats.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas