Mikael Markander
av Mikael Markander

Google lanserar Hitta prylen-tjänst för Android

Nyhet
09 april, 20242 min
AndroidMobilitet

Nu blir det enkelt att hitta dina borttappade prylar.

Google Pixel
Foto: Daniel Romero / Unsplash

Google har lanserat Find My Device, en ny tjänst för Android som håller koll på var mobilen eller pekplattan håller hus. I grunden finns en nätverksteknik där över en miljard Android-enheter kommunicerar med varandra, på frivillig basis.

Find My Device påminner en hel del om Apples Hitta-tjänst, men tack vare inbyggt stöd för spårningsbrickorna Chipolo och Pebblebee kan alltifrån plånböcker till nycklar också hittas.

I en kommande uppdatering ska även stöd för hörlurar från JBL och Sony läggas till.

Systemkravet för Find My Device är Android 9 eller senare, vilket innebär att de flesta mobiltelefoner och pekplattor som släppts efter 2018 kan använda sig av tjänsten, som till en början släpps i USA och Kanada men som snart ska rullas ut globalt.

Enligt Google har Find My Device-tjänsten både säkerhets- och integritetsskydd inbyggt.

”Flerskiktsskydd inbyggda i Find My Device-nätverket hjälper till att hålla dig säker och din personliga information privat, samtidigt som du har kontroll över de enheter som är anslutna till Find My Device-nätverket. Detta inkluderar end-to-end-kryptering av platsdata samt aggregerad rapportering av enhetens plats”, skriver Google på bloggen The Keyword.