Nya lagen tvingar fler i konkurs – sågas: ”Agerar dödgrävare”

Näringslivsorganisationerna kräver förändring.

Det var för två år sedan som den nya lagen om företagsrekonstruktion trädde i kraft. Den som skulle göra det lättare för företag att komma ur ekonomiska problem. Istället har det fått rakt motsatt effekt, enligt Företagarna, Svenskt Näringsliv och Småföretagarnas Riksförbund.

Det är för krångligt och för dyrt att genomföra en företagsrekonstruktion enligt nuvarande lagstiftning. Det är verkligen ingen bra situation för småföretagen.

Annons

Det är ju de mindre företagen som står för många av de nya jobben så detta skadar hela samhällsekonomin. Lagstiftaren borde ta mer hänsyn till förutsättningarna för småföretagen, säger Sten Lindgren, förbundssekreterare på Småföretagarnas Riksförbund, till Tidningen Näringslivet.

En anledning bakom detta ska vara att det förenklade förfarandet, som skulle gynna många mindre företag, togs bort när dåvarande regeringen lade fram sitt slutliga förslag.

Det har lett till att det blivit dyrare att genomföra en rekonstruktion, än att begära bolaget i konkurs.

Vi har inget förenklat förfarande, vilket gör att konkurs blir det troligaste alternativet för många mindre företag. Den nya lagen har blivit konkursdrivande, säger Patrick Krassén, policychef och skattepolitisk expert på Företagarna, till tidningen.

Vänder sig till ministern

Företagarna, Svenskt Näringsliv och Småföretagarnas Riksförbund har nu gemensamt vänt sig till justitieminister Gunnar Strömmer (M). I ett brev kräver man förändringar, för att vända trenden.

Utredningens konsekvensanalys byggde på att även det förenklade förfarandet skulle vara med. Men när riksdagen fattade sitt beslut gjorde den det utan att ha en vettig konsekvensutredning av vad den nya lagen skulle innebära utan det förenklade förfarandet. Det är anmärkningsvärt, säger Christer Östlund, jurist och expert på regelförbättring och insolvensjuridik vid Svenskt Näringsliv.

Han oroar sig för en växande konkursbubbla och ger även Skatteverket en släng av kritiksleven. Han säger att myndigheten inte gör tillräckligt för att underlätta för företagen. Dessutom, menar han, har de fått vetorätt om en rekonstruktion kan inledas eller ej.

Tyvärr agerar Skatteverket dödgrävare och hjälper inte företag som är i farozonen.

Annons

Annons