Viktor Eriksson
Skribent

Fejkad Facebook-reklam för AI-tjänster nytt vapen för cyberskurkar

Nyhet
10 april, 20241 min
Generativ AISäkerhet

Offren luras till att installera skadeprogram på sin dator som kan användas för att stjäla personlig data.

Hacker working on a laptop
Foto: Shutterstock

Säkerhetsföretaget Bitdefender har observerat en ny anfallskampanj där cyberbrottslingar försöker locka till sig offer med Facebook-annonser för olika kända och i vissa fall kommande AI-tjänster som Midjourney, SORA, Chat GPT-5 och DALL-E.

Cyberbrottslingarna ska använda sig av kapade Facebook-konton som utger sig för att vara kända AI-företag och får offren att bli medlemmar i ett fejkat Facebook-community. Enligt Bitdefender ska ett av dessa fejkade communityn för Midjourney lyckats få över 1,2 miljoner följare.

I dessa communitys postas sedan AI-genererade bilder och inlägg som utger sig för att marknadsföra tidsbegränsad tillgång till olika kommande AI-tjänster. Dessa inlägg lurar sedan offren att ladda ner och installera skadeprogram som kan användas för att stjäla data från webbläsare, inloggningsuppgifter, webbkakor, kryptoplånböcker och betalkortsinformation.

Bitdefender skriver att datan sedan säljs vidare på dark web eller används för att kapa andra onlinekonton och sprida vidare anfallskampanjen vidare.